zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Producentenvertrouwen en afzetprijzen industrie dalen


Den Haag, 2 december 2019
Het producentenvertrouwen industrie is in november gedaald. Het vertrouwen ging van 3,6 in oktober naar 2,8 in november. Verder waren de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in oktober 1,6 procent lager dan in oktober 2018.
Dat meldt het CBS. De ondernemers waren in november vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan in de voorgaande maand. Ook over hun orderpositie waren ze wat minder positief. Het oordeel over de voorraden gereed product ten slotte verslechterde ook.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar.

Daarentegen was het oordeel over de voorraden gereed product negatief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

In bijna alle bedrijfsklassen verslechterde het producentenvertrouwen. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren ook in november het meest optimistisch. In de transportmiddelenindustrie en nu ook in de metaalindustrie hadden pessimisten de overhand.

Afzetprijzen

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober 1,6 procent lager dan in oktober 2018, meldt het CBS . De prijsdaling is groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 0,7 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Vergeleken met september zijn de afzetprijzen van de industrie in oktober met 0,2 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,5 procent toe, terwijl die op de buitenlandse markt met 0,7 procent afnamen.


Producentenvertrouwen en afzetprijzen industrie dalen'
Het producentenvertrouwen industrie daalt wel, maar is nog steeds positief. (Foto: CBS)
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts