zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Miljoenenboete voor staalkartel Duitse autobouwers


Bonn (DE), 25 november 2019
De Duitse mededingingsautoriteit Bundeskartellamt heeft de autobouwers Volkswagen, BMW en Daimler boetes opgelegd van in totaal zo'n 100 miljoen euro wegens concurrentiebeperkende praktijken bij de aankoop van lang staal.
Bundeskartellamt geeft aan dat tussen 2004 en 2013 vertegenwoordigers van Volkswagen, BMW en Daimler tweemaal per jaar bijeenkwamen om informatie uit te wisselen met staalproducenten en smederijen, waarbij uniforme staalprijzen werden afgesproken. Op deze manier werd de onderlinge prijsconcurrentie tussen de autobouwers geëlimineerd. 

De autofabrikanten gebruiken in hun productieprocessen veel onderdelen die van lang staal zijn gemaakt, zoals krukassen, drijfstangen, nokkenassen, tandwielen en stuurstangen. Deze onderdelen worden ofwel gekocht van smederijen of worden door de autofabrikanten zelf in hun eigen smederijen geproduceerd. Hiervoor wordt vooraf lang staal als grondstof aangekocht.

Prijsbepaling

Lang staal wordt meestal verkocht door de staalproducenten of smederijen op basis van een bepaald prijsmodel. Deze bestaat uit een basisprijs en schroot- en legeringstoeslagen. Tijdens de inbreukperiode maakten de toeslagen, die naar gelang van het bedrag schommelden, gemiddeld ongeveer een derde uit van de eindprijs van constructiestaal, het belangrijkste type lang staal waarop de inbreuk betrekking heeft. De aankoopkosten van lang staal maken minder dan een procent van de totale kosten van een auto uit.

In tegenstelling tot de basisprijzen werden de toeslagen van oudsher niet onderhandeld, maar berekend volgens sectorbrede uniforme formules en bij de basisprijs opgeteld als afzonderlijke prijscomponenten. In 2003 en 2004 hebben de staalproducenten eenzijdig bepaalde wijzigingen in de berekening van de toeslag aangebracht, in sommige gevallen onder de dreiging van een weigering om te leveren. Als reactie hierop werden de besprekingen tussen de automobiel- en staalproducenten en de smederijen opgenomen in het kader van de Duitse vereniging voor staal- en metaalbewerking (Wirtschaftsverband Stahl- und Metallverarbeitung). In de gesprekken hebben de vertegenwoordigers van de autofabrikanten elkaar verzekerd dat zij de door de staalproducenten ingevoerde wijzigingen zouden overnemen en de vaste praktijk van uniform berekende prijstoeslagen zouden blijven volgen. Zij deden dit in ieder geval tot januari 2016.

De ondernemingen erkenden de door het Bundeskartellamt vastgestelde feiten en stemden in met een schikking. Het Bundeskartellamt heeft hiermee rekening gehouden bij de berekening van de geldboeten en het feit dat de autofabrikanten gedurende de gehele procedure met de autoriteit hadden meegewerkt.

Miljoenenboete voor staalkartel Duitse autobouwers'
BMW en Daimler werkten niet alleen samen voor de prijsafspraken. Onlangs zijn de bedrijven een samenwerking aangegaan voor hun mobiliteitsdientsten. (Foto: Daimler)
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts