zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Omzet industrie 6,3 procent lager


Den Haag, 19 november 2019
In het derde kwartaal van 2019 was de omzet van de industrie 6,3 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van deze sector daalde hiermee voor het derde kwartaal op rij. Producenten in de industrie verwachten voor 2020 een toename van de omzet en de personeelssterkte.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de industrie.De omzetontwikkeling in de industrie wordt vanaf het vierde kwartaal van 2018 afgeremd, en is in 2019 negatief, doordat bedrijfsactiviteiten zijn verplaatst van Nederland naar het buitenland.

In het binnenland zetten producenten in het derde kwartaal van 2019 3,9 procent minder om dan een jaar eerder. De buitenlandse omzet van industriële producenten lag 7,6 procent lager. De afzetprijzen daalden met 0,4 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2018. Dit is voor het eerst in drie jaar tijd, in de voorafgaande elf kwartalen stegen de afzetprijzen nog ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Opnieuw lagere omzet in raffinaderijen en chemie

In de raffinaderijen en chemie was de omzetdaling in het derde kwartaal van 2019 met 8,3 procent het grootst ten opzichte van een jaar eerder. Binnen deze hoofdbranche vonden de sterkste omzetdalingen plaats in de chemische industrie (12,4 procent), en in de aardolie-industrie (6,6 procent). De afzetprijzen daalden in deze industrieën met achtereenvolgens 5,3 en 10,7 procent. Ook in de transportmiddelen-industrie, de textiel-, kleding- en lederindustrie, en in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de omzet in het derde kwartaal van 2019 gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet was toegenomen in de hout- en bouwmaterialenindustrie; producenten zetten 6,5 procent meer om ten opzichte van een jaar eerder. De omzet was ook licht gestegen in de voedings- en genotmiddelenindustrie (1,3 procent), en de papier- en grafische industrie (0,7 procent).

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts