zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Grootscheepse bezuinigingen bij Tata Steel, 2500 banen in gevaar


21 oktober 2019
Tata Steel voert verregaande bezuinigingen door in heel Europa voor in totaal 830 miljoen euro. Het omlaag brengen van personeelskosten moet 170 miljoen euro gaan opleveren over het gehele continent. De ondernemingsraad geeft aan dat het gaat om 2500 banen in Velsen, Frankrijk, Engeland en België die zouden verdwijnen.

Dat meldt NH Nieuws. De krant baseert zich op een memo aan het personeel, waarin staat dat 'een groot deel van dit bedrag (830 miljoen, red.) door Tata Steel Nederland opgebracht moet worden'. Het exacte bedrag voor Velsen wordt niet genoemd. 

Wel is duidelijk dat een aanzienlijk deel van deze bezuinigingen tot stand zal komen door terug te schroeven op personeel, wat volgens NH Nieuws 2500 banen zou kosten. De Centrale Ondernemingsraad van Tata Steel geeft aan dat de bezuiniging 'buitenproportioneel is gezien de huidige financiële situatie van Tata Steel Nederland'. In augustus gaf Tata Steel zelf al aan dat een verminderde staalvraag, hoge grondstofprijzen, de handelsoorlog, een mogelijke Brexit en tegenvallende resultaten allemaal zwaar drukten op het bedrijf.

NH Nieuws geeft aan in november meer duidelijkheid te verwachten over de besparingen. Wanneer de plannen zijn gemaakt, wordt de ondernemingsraad om advies gevraagd.

Reactie CNV Vakmensen

Bestuurder Peter Böeseken van CNV Vakmensen geeft aan dat hun gelegenheidspact met Tata Steel Nederland loopt tot in oktober 2021. 'En daar zullen we Tata zeker aan houden.' Böeseken voegt er aan toe dat het nog wel erg vroeg is om nu al conclusies te verbinden aan de berichtgeving. 'Alleen het bedrag van 170 miljoen euro is bekend gemaakt. Het aantal werknemers dat de baan zou kunnen kwijt raken is nog niet genoemd. Wel dat er 25 procent personeelsreductie moet gelden over heel Europa.
Wat het precies moet worden voor Nederland horen wij als vakbonden formeel pas eind volgende maand.  Eventuele gevolgen zullen we geheel volgens dat gesloten pact behandelen.'

Wat Böeseken wel zorgen baart is dat Tata Steel Europe productie naar lage lonenlanden wil brengen. 'Dat doet geen recht aan de hoge kwaliteit die hier in IJmuiden wordt geleverd.'
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts