zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Inzet robots in industrie amper effect op aantal banen


Den Haag, 21 oktober 2019
'Robots pikken onze banen in.' Een vaak gehoorde opmerking over de inzet van robots. De inzet van robots in de industrie heeft echter vaak geen effect op het aantal banen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In de industrie zette 29 procent van de bedrijven met tien of meer werkzame personen een robot in. Bij 22 procent van de bedrijven had dit geen effect op het aantal banen. Bij drie procent van de bedrijven verdwenen er meer banen dan er bij kwamen, maar daar staat tegenover dat bij vier procent van de bedrijven er meer banen ontstonden dan er verdwenen. 

Robotinzet

In 2018 gebruikte zeven procent van de bedrijven robots. Vooral bedrijven in de industrie en researchinstellingen maakten gebruik van bijvoorbeeld lasrobots of zelfsturende voertuigen in magazijnen. Ook andere relatief nieuwe ICT-toepassingen als cloud-computing en 3D-printing hebben hun weg gevonden in het Nederlandse bedrijfsleven.

Bij middelgrote bedrijven - met 100 tot 250 werkzame personen - kwam robotica het vaakst voor (18 procent). Van de bedrijven met 10 tot 20 werkzame personen zette 4 procent een industriële of service robot in.

3D-printing

In 2017 maakte vijf procent van de bedrijven gebruik van 3D-printen. Bij bedrijven in de industrie werd relatief veel aan 3D-printing gedaan (elf procent van de bedrijven). Bij grote bedrijven - met meer dan 500 werkzame personen - maakte tien procent van de bedrijven gebruik van een 3D-printer, terwijl dit drie procent bedroeg bij bedrijven met tien tot twintig werkzame personen.


Marjolijn Jaarsma, econoom bij CBS, licht de cijfers toe in onderstaande video.  

Inzet robots in industrie amper effect op aantal banen '
In de industrie, de bedrijfstak waarin robots het meest werden ingezet, had de ingebruikname ervan vaak geen effect op het aantal banen.
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts