zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

MKB-Nederland wil pilots met mkb-rechter


17 oktober 2019
MKB-Nederland pleit vandaag in het Financieele Dagblad voor pilots met een speciale 'mkb-rechter' die samen met partijen een geschil zo goed mogelijk en finaal probeert op te lossen en het kort geding en de bodemprocedure verenigt. Dit moet voorkomen dat rechtszaken maar doorslepen en er maar geen uitspraak komt. Kleine bedrijven houden dat niet vol en willen verder kunnen.

Vandaag is een rapport verschenen van het WODC in opdracht van Minister Dekker van Justitie en Veiligheid over geschillen in het mkb. Daarin staat dat veel ondernemers de gang naar de rechter mijden omdat procedures moeilijk, kostbaar en tijdrovend zijn. De uitkomsten bevestigen voor een groot deel wat MKB-Nederland ook al lang constateert. Dat is natuurlijk een slechte zaak, want toegang tot de rechter is een fundamenteel recht, dat niet mag worden belemmerd door bv (naar verhouding) te hoge kosten.

 

MKB-Nederland geeft aan dat de minister deze zomer al een stap in de goede richting heeft gezet door een verlaging van de griffiekosten voor vorderingen tussen de 500 en 5.000 euro aan te kondigen. Maar verdere verbetering en modernisering van het systeem blijft nodig. Zo zijn griffierechten voor vorderingen tussen de 500 en 1000 euro nog steeds scheef: 306 euro voor een vordering van 501 euro. En digitaliseren van de handelszaken kanton kan incassoprocedures sneller, goedkoper en laagdrempeliger maken.

 

Juist kleinere bedrijven zijn bij juridische conflicten kwetsbaar, zeker als ze tegenover grotere partijen staan, die een veel langere adem hebben. Procedures moeten korter (en toegankelijker en betaalbaar) zijn, vindt de ondernemersorganisatie. MKB-Nederland ziet daarom veel in pilots met een speciale ‘mkb-rechter', die samen met partijen een geschil zo goed mogelijk en finaal probeert op te lossen en het kort geding en de bodemprocedure verenigt zijn daarom wenselijk.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts