zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nederlandse AI Coalitie komt met actieplan (video)


Den Haag, 10 oktober 2019
Meer dan 65 bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen lanceerden de Nederlandse AI Coalitie. De partijen, waaronder MKB-Nederland en VNO-NCW, willen dat Nederland een speler van formaat wordt op het terrein van artificiële intelligentie (AI). Het initiatief is tegelijk gepresenteerd met het Rijksbrede Strategisch Actie Plan AI (SAPAI) van de overheid.

Dat meldt MKB Nederland. 'Alleen door samen op te trekken kunnen we de zorgen wegnemen die er bij sommigen zijn, de kansen benutten en de Nederlandse AI-agenda tot volledige bloei brengen', aldus Cees Oudshoorn, directeur van VNO-NCW en MKB-Nederland en mede-initiatiefnemer van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC).

Het is de bedoeling dat deelnemers aan de coalitie plannen presenteren die bijdragen aan het actieplan van het Rijk. Daarnaast werkt de coalitie aan grootschalige acties, bijvoorbeeld om werknemers en werkgevers binnen het mkb bewust te maken van de kansen van AI en bijscholing te bieden voor digitale vaardigheden.

Samenwerking

Nederland en de EU kunnen zich volgens de coalitie onderscheiden met een op samenwerking gerichte aanpak waarbij publieke waarden, grondrechten en de menselijke kant van AI een prominente plek innemen in nieuwe AI-toepassingen. 'Met de Nederlandse AI Coalitie willen we ervoor zorgen dat AI ons niet overkomt, maar dat we zelf de touwtjes in handen houden', zegt Focco Vijselaar van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

NL AIC wil onder andere één nationaal AI kennis- en innovatienetwerk vormen, dat alle verschillende AI-initiatieven van bedrijven en onderzoekscentra gaat verbinden. In het netwerk zou budget moeten komen voor zo'n 400 extra onderzoekers en voor AI-initiatieven op terreinen waar Nederland zich internationaal kan onderscheiden.

Lancering door Mona Keijzer

'Kunstmatige intelligentie is een ongelofelijke kans én een voorwaarde om mee te blijven doen in de economie van de toekomst. En dat is belangrijk voor de banen van onze (klein)kinderen', zei staatssecretaris Mona Keijzer bij de presentatie van de AI Coalitie. Zij benadrukt de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden. 'We kunnen niet zonder elkaar.'

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts