zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nissan-robots maken reserve-onderdelen voor oude modellen (video)


Yokohama (JP), 9 oktober 2019
Nissan heeft een nieuwe manier ontwikkeld om robots in te zetten om auto-onderdelen van plaatstaal te maken, waardoor vervangende onderdelen voor uit productie genomen modellen op grotere schaal beschikbaar komen voor klanten.
Nissan hoopt de eigen techniek, bekend als dubbelzijdig dieless forming, op de markt te brengen. De techniek bestaat uit twee gesynchroniseerde robots die van tegenover elkaar liggende zijden van een staalplaat werken, waarbij diamantgereedschappen worden gebruikt om het staal geleidelijk aan vorm te geven. Dankzij de flexibele productie, de korte doorlooptijden en de minimale aanloopkosten kan de nieuwe techniek het commercieel haalbaar maken om een grote verscheidenheid aan nazorg- en vervangingsonderdelen in kleine volumes te produceren en te verkopen voor auto's die Nissan niet meer maakt. Dit was voorheen niet mogelijk vanwege de hoge aanloopkosten en de lange doorlooptijden voor het ontwikkelen en maken van matrijzen voor gestanste onderdelen.

Robots tegenover elkaar

Tot nu toe werd tweezijdig dieless forming als te moeilijk te commercialiseren beschouwd. Dit was te wijten aan de complexiteit van het programmeren van twee robots om synchroon te werken met behoud van een constante kwaliteit. Bestaande technieken zijn vooral gebaseerd op enkelzijdig vormen, wat de complexiteit van de vormen die kunnen worden gecreëerd beperkt. Door het plaatsen van robots en gereedschappen op tegengestelde kanten van een staalplaat kunnen ze moeilijkere en gedetailleerdere vormen maken.

De nieuwe techniek werd mogelijk gemaakt dankzij de expertise op het gebied van productietechniek in het Production Engineering Research and Development Center van Nissan en de vooruitgang in de materiaaltechnologie van de Research Division van Nissan.

Het R&D-centrum leverde drie belangrijke doorbraken:
  • De ontwikkeling van geavanceerde programma's die in staat zijn om beide robots met een hoge mate van dimensionale nauwkeurigheid te besturen, waardoor de vorming van gedetailleerde convexe en concave vormen mogelijk wordt.
  • Het aanbrengen van een gespiegelde diamantcoating op gereedschap, waardoor de wrijving wordt verminderd en er geen smering meer nodig is. Dit heeft tal van voordelen, waaronder consistentie van oppervlaktekwaliteit en een goedkope, milieuvriendelijke werking.
  • Het genereren van geoptimaliseerde pathfinding logica voor robots, gebruikmakend van de ruime expertise en persvormingssimulatietechnieken die gewoonlijk gebruikt worden door Nissan's productie engineering teams. Dit stelde Nissan in staat om al vroeg in het ontwikkelingsproces resultaten van hoge kwaliteit te bereiken.

Nissan is van plan om de vooruitgang in massaproductie voort te zetten en tegelijkertijd R&D-middelen te besteden aan het aanscherpen van de flexibele productietechnieken voor kleine volumes.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts