zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Graydon: Grote bedrijven slagen er niet in mkb'ers sneller te betalen


13 september 2019
Het Nederlandse bedrijfsleven betaalt facturen steeds sneller, alleen grote bedrijven slagen er niet in facturen van het mkb sneller te voldoen. Tijdens het tweede kwartaal van 2019 betaalden Nederlandse bedrijven hun facturen gemiddeld na 39,2 dagen. Dat is ruim één dag sneller dan een jaar geleden. De facturen van kleinere bedrijven gericht aan grote bedrijven laten echter amper verbetering zien.

Dat blijkt uit de jongste Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. 'De verscherping van de wetgeving rondom de uiterste betaaltermijnen, zoals we die kennen sinds medio 2017 heeft er niet voor gezorgd dat grote bedrijven het mkb sneller zijn gaan betalen', zegt Maurice van Weerdenburg van Graydon. 'Daar waar bedrijven erin slagen hun betaalgedrag met een dag te verbeteren, voldoen grotere bedrijven facturen van het mkb binnen een nagenoeg zelfde termijn ondanks de aanscherping van de wet.'

Sinds medio 2017 is de wet uiterste betaaltermijnen van kracht. Hierdoor worden grote bedrijven verplicht om facturen afkomstig van het mkb binnen 60 dagen te voldoen. Graydon ziet dat sinds de invoering van de wet de betaaltermijn licht is toegenomen en momenteel nagenoeg gelijk blijft (41,4 dagen). 'De wet is juist ingesteld als stimulans om ervoor te zorgen dat het MKB sneller over liquide middelen kan beschikken en het daardoor beter in staat is om investeringen te doen of arbeidsplaatsen te creëren. Veel grote bedrijven hebben hun betaaltermijnen juist meer verlegd richting de wettelijk gestelde 60 dagen', aldus Van Weerdenburg.

In de horeca, bij cultuur, sport en recreatie en de (semi)overheid wordt het snelst betaald. De traagste betalers komen uit de water- en afvalverwerking, transport en logistiek en IT en communicatie.
Voor de industrie is er weinig veranderd aan de betalingstermijn. In het tweede kwartaal van 2017 werd er gemiddeld na 41,2 dagen betaald, voor het tweede kwartaal van zowel 2018 als 2019 staat het gemiddelde op 41,4 dagen. Dit is hoger dan het gemiddelde van het laatste kwartaal van 2018 en het eerste kwartaal van 2019.

De Barometer is hier te downloaden.

 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts