zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

MKB-Nederland: 'Klachtenafhandeling bij aanbesteding functioneert slecht'


Den Haag, 12 september 2019
Maatregelen om de kansen van het mkb bij overheidsaanbestedingen te vergroten zijn een wassen neus zolang klachten over de procedure niet onafhankelijk worden beoordeeld. Ondernemers durven nu niet eens een klacht in te dienen.

Dat schrijven MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Zij vinden de plannen van de staatssecretaris om de situatie te verbeteren een farce. In de brief vragen ze Keijzer om ondernemers serieus te nemen. Van alle aanbestedende diensten bij de overheid heeft zo'n negentig procent een eigen klachtenloket, maar in de praktijk functioneren die slecht, stellen de ondernemersorganisaties. Zeventig procent van de ondernemers durft nu geen klacht in te dienen uit vrees daarna nooit meer aan de bak te komen, omdat de aanbestedende dienst zelf de klachten in behandeling neemt. Van degenen die wel een klacht hebben ingediend, zegt ook circa driekwart dat dat niets heeft opgelost.

Rechtsbescherming ondernemers schiet tekort

Onderzoek van adviesbureau Kwink, in opdracht van het ministerie, bevestigt dat de rechtsbescherming van ondernemers ernstig tekortschiet. Staatssecretaris Keijzer heeft naar aanleiding van het Kwink-rapport gezegd dat ze de klachtenafhandeling wil ‘professionaliseren'. MKB-Nederland en VNO-NCW willen echter dat de zij de bestaande Commissie van Aanbestedingsexperts omvormt tot onafhankelijke klachteninstantie. Voor de aanbestedende dienst geldt vervolgens comply or explain; er mag alleen gemotiveerd van het advies van de commissie worden afgeweken. Om te voorkomen dat het advies als mosterd na de maaltijd komt, moet de aanbestedingsprocedure daarvoor worden stil gelegd. 

Alle overheden samen zetten jaarlijks zo'n 74 miljard euro aan aanbestedingen uit. 22 procent van de waarde van de Europese aanbestedingen in Nederland komt in handen van het mkb. Van de waarde van de aanbestedingen onder de Europese drempel is dat 48 procent.

MKB-Nederland: 'Klachtenafhandeling bij aanbesteding functioneert slecht''
MKB-Nederland en VNO-NCW hebben een brief gestuurd naar staatssecretaris Mona Keijzer van Economische zaken over de klachtenafhandeling bij aanbestedingen. (Foto: Rijksoverheid)
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts