zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Akkoord Cao Metaal & Techniek, 7,93 procent erbij


Utrecht , 5 september 2019
De druk is van de metaalketel: vakbonden en werkgevers hebben vandaag 5 september 2019 een cao-akkoord bereikt. De nieuwe cao ‘kleinmetaal', heeft een looptijd van 28 maanden. In die periode krijgen de 310.00 werknemers in 27.500 bedrijven er 7,93 procent bij. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over scholing en een generatiepact.

De cao wordt de komende weken voorgelegd aan de leden. De aangekondigde landelijke staking voor 13 september wordt opgeschort.

 

Werkgevers maken stappen

Een van de grootste branches van Nederland (voor ongeveer 27.500 bedrijven met in totaal zo'n 310.000 werknemers) is daarmee ontsnapt aan een nieuwe periode van onrust en acties. ‘Eindelijk bleken de werkgevers dan toch bereid om stappen te zetten', zegt onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen. ‘Het resultaat is een goed akkoord, waarin de ontwikkeling van werknemers een belangrijke rol speelt.'

 

Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal: ‘Dankzij alle stakers in de metaal & techniek ligt er nu een fatsoenlijke cao met een prima loonsverhoging van bijna 8 procent. Alleen door de druk van de acties zagen de metaalwerkgevers in dat ze betere afspraken moesten maken. Het recht op een generatiepact is heel belangrijk om het werk tot aan het pensioen vol te kunnen houden. Ook ben ik heel blij met de toezegging van 5.000 flexwerkers een vast contract krijgen. De sector is door dit pakket aantrekkelijker geworden voor personeel, en dat is hard nodig in deze tijden van grote tekorten aan technische mensen.'

 

De onderhandelingen liepen op 5 juni vast. Een handreiking van CNV Vakmensen om acties te voorkomen, mocht niet baten. Na een succesvolle actie op 28 juni en dreigende nieuwe acties deze week, is dan toch gelukt wat eerder niet mogelijk: een cao-akkoord. De aangekondigde acties worden nu opgeschort, in afwachting van de ledenraadplegingen over het akkoord.

 

Ontwikkeling van vakmensen

Tijdens de onderhandelingen hebben de bonden gehamerd op het belang van scholing. ‘Daar maken we opnieuw geld voor vrij', zegt Hietkamp. ‘Er komen opnieuw zo'n duizend vouchers beschikbaar van maximaal 1.500 euro. Ook een deel van de uitzendkrachten kan hier een beroep op doen.'

Verder is onder meer afgesproken dat er een aparte loonschaal voor BBL-leerlingen komt. ‘Zo laten we zien dat leren en ontwikkelen loont', zegt Hietkamp. De scholingsdag voor mbo-leerlingen (niveau 3 en 4) wordt doorbetaald.

 

Lonen omhoog

De lonen gaan in totaal met bijna 8 procent omhoog:

  • 3,5 procent per 1 december 2019
  • 3,5 procent per 1 juli 2020
  • 0,93 procent per 1 maart 2021

Daarnaast krijgen de werknemers begin 2021 nog een eenmalige uitkering van 306 euro (bruto). Met ingang van 1 juli 2019 heeft de cao een nieuwe salaristabel voor jonge werknemers (16-20 jaar) en voor werknemers met functiejaren. Er komt ook een nieuwe tabel voor bbl-leerlingen.

 

Generatiepact

Er komt een generatiepact, per 1 januari 2020. Werknemers van 60 jaar en ouder kunnen daar (vrijwillig) gebruik van maken. Het gaat om de zogenaamde 80-90-100-regeling, waarbij werknemers minder gaan werken (80 procent), met behoud van 90 procent van het salaris en 100 procent pensioenopbouw.

-


 

 
       
 

Reacties (1)

Maarten Verschure

En maar meer belastingopbrengst creeren voor Den Haag. Nederland prijst zich uit de markt, meer verdienen en geen verantwoordelijkheid dragen is het motto anno 2020 geworden. Kortzichtige sukkels zijn het. Er is geen respect voor het midden en klein bedrijf maar alleen georganiseerde calvinistische jaloezie die ervan uit gaat dat wij allen zakkenvullers en slechte werkgevers zijn. Het echte tuig nemen ze niet onderhanden want dat zijn vriendjes die mee op handelsmissies gaan. Gek dat men aan elk sociaal probleem hier in Nederland meteen een prijskaartje weet te hangen maar verantwoordelijkheid nemen en afdwingen durft men niet.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts