zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

CBS: Omzet industrie daalt wederom, personeelstekort is grootste belemmering


Den Haag, 20 augustus 2019
De omzet van de Nederlandse industrie lag in het tweede kwartaal van 2019 4,9 procent lager dan het jaar daarvoor. Ook in het eerste kwartaal daalde de omzet, daarvoor was het omzetcijfer al twee jaar lang niet gedaald.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. De binnenlandse omzet daalde in het tweede kwartaal met 1,0 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, de buitenlandse omzet van industriële producenten lag 7,1 procent lager.

De afzetprijzen stegen voor het elfde kwartaal op rij, in het tweede kwartaal van 2019 stegen ze met 1,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Raffinaderijen en chemie zien omzet hardst dalen

De negatieve omzetontwikkeling van de industrie komt mede doordat raffinaderijen en chemieproducenten 5,0 procent minder omzet boekten. Ook de rubberindustrie en de kunststofindustrie gezamenlijk zetten minder om. Verder zagen de textiel-, kleding- en lederindustrie (1,6 procent) en de metaalindustrie (1,6 procent) hun omzet dalen.

Toch was er ook sprake van positieve cijfers in enkele branches. Zag zag de hout- en bouwmaterialenindustrie de omzet stijgen met 6,6 procent. Ook in de branches voedings- en genotmiddelen (2,1 procent), papier en grafisch (1,2 procent) en transport (0,5 procent) steeg de omzet.

omzet branchesFoto: CBS

Personeelstekort

Het aantal banen in de industrie is in het tweede kwartaal van 2019 met tweeduizend gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder en met achttienduizend ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal banen kwam in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 834 duizend. Tegelijkertijd bereikte het aantal openstaande vacatures een record. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2019 stonden in de industrie bijna 24 duizend vacatures open, het hoogste aantal in elf jaar tijd.

In de industrie zien de producenten al circa twee jaar het arbeidstekort als grootste belemmering voor hun bedrijfsvoering. Aan het begin van het derde kwartaal van 2019 gaf 21 procent van hen aan dat de bedrijfsactiviteiten belemmerd worden door een tekort aan arbeidskrachten. Desondanks verwacht per saldo vijf procent van de producenten in de komende drie maanden het personeelsbestand uit te breiden.
CBS: Omzet industrie daalt wederom, personeelstekort is grootste belemmering'
Producenten in de industrie hebben in het tweede kwartaal van 2019 4,9 procent minder omgezet dan in het tweede kwartaal van 2018. (Foto: CBS)
1/1
 
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts