zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Investeringen in vaste activa laten bbp licht groeien


Den Haag, 14 augustus 2019
Het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid met 0,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei is gelijk aan de groei in de twee voorgaande kwartalen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De groei is vooral te danken aan de investeringen in vaste activa, de consumptie door huishoudens en het handelssaldo. De investeringen in vaste activa lagen 5,3 procent hoger dan het jaar ervoor.In het tweede kwartaal van 2019 groeiden vooral de investeringen in woningen, gebouwen, vervoersmiddelen en machines.

De groei van de investeringen in vaste activa hangt onder andere samen met een relatief hoge bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie. Deze was bij aanvang van het derde kwartaal van 2019 hoger dan het gemiddelde van 2018. Het vertrouwen van industriële ondernemers lag in het tweede kwartaal lager dan vorig jaar, maar ligt nog steeds boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Groei per bedrijfstak

In het tweede kwartaal groeide de productie van energiebedrijven het hardst met 6,2 procent. Ook de productie van de bouwbedrijven groeide sterk met 5,1 procent. De groei van de industrie bleef redelijk vlak met 0,2 procent, de grootste krimp was voor de delfstoffenwinning met 12,7 procent.
toegevoegde waarde


Foto: CBS

 

Export

De uitvoer van goederen en diensten groeide in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,0 procent (1,6 procent in juni). Nederlandse bedrijven voerden in het tweede kwartaal vooral meer chemische producten, machines en apparaten uit. De wederuitvoer groeide, terwijl de export van Nederlandse producten kromp.

Investeringen in vaste activa laten bbp licht groeien'
Het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid met 0,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. (Foto: CBS)
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts