zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

AI Coalitie moet Nederlandse positie versterken


18 juli 2019
Om te zorgen dat Nederland bijblijft in de race rond kunstmatige intelligentie (KI) wordt in oktober de Nederlandse AI (Artificiële Intelligentie) Coalitie opgericht.

Verschillende bedrijven, onderzoeksinstituten en organisaties maakten dat vandaag bekend in een manifest. De coalitie moet zorgen voor een gezamenlijke aanpak nu tal van landen hard aan de weg timmeren en een voorsprong nemen bij het aantrekken van talent en de ontwikkeling van nieuwe KI-toepassingen. 'Juist Nederland kan een unieke en mensgerichte aanpak ontwikkelen als we daar gezamenlijk de schouders onder zetten. Daarmee laten we KI werken voor elke Nederlander,' schrijven de initiatiefnemers, waaronder VNO-NCW, TNO, het ministerie van EZK, MKB-Nederland en bedrijven als Philips en IBM.

Eén kennis- en innovatienetwerk

De vorming van één nationaal AI kennis- en innovatienetwerk moet alle versnipperde KI-initiatieven en onderzoekscentra gaan verbinden en zorgen voor betere samenwerking. Ook moet er ruimte komen voor meer dan vierhonderd extra onderzoekers. Het nieuwe centrum moet verder zorgen dat data slimmer en verantwoorder wordt gedeeld en gebruikt. Dat zal zorgen voor nieuwe toepassingen in sectoren waar Nederland traditioneel sterk in is, zoals de water-, de zorg- en de agrosector. Daar kunnen we volgens de initiatiefnemers echt nog een voorsprong opbouwen.

De coalitie wil zich inspannen om een Europees topcentrum voor KI-onderzoek naar Nederland te halen. Dit kan de relatief goede uitgangspositie van Nederland op KI-terrein verder versterken en bovendien werken als een magneet voor nieuw talent en nieuwe bedrijvigheid.

Doelstelling

De Nederlandse AI Coalitie richt zich op de volgende gemeenschappelijke doelen:

 • Kennis/expertise én resultaat te brengen op vijf dwarsdoorsnijdende ‘horizontale' bouwstenen voor alle toepassingsgebieden:
  - beschikbaarheid van voldoende talent (inclusief om- en bijscholing);
  - toegankelijkheid van excellente research en innovatiekennis (zowel theoretisch als praktisch);
  - het delen van data;
  -het verkrijgen van maatschappelijke acceptatie door het betrekken van eindgebruikers, een inclusieve benadering en in co-creatie ontwikkelen van ethische kaders;
  - het ondersteunen van KI gedreven startups en scale-ups in het aanboren en benutten van middelen, data en partners (matchmaking) voor hun bedrijfsontwikkeling.
 • Onderlinge afstemming van roadmaps en actieplannen te stimuleren en te faciliteren en het stimuleren van het delen van kennis en ervaring in en over verschillende toepassingsgebieden en bouwstenen. Langs de 'horizontale' bouwstenen koppelt de NL KIC zo fundamentele en praktische kennis en ervaring aan behoeften van onderzoeks- en onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, overheid en burgers. Verschillende manieren kunnen hiervoor worden gebruikt, zoals fieldlabs, pilot projecten, hackatons, lezingen, cursussen, stages, workshops, publicaties en vooral matchmaking tussen belanghebbenden. De NL KIC zal daarnaast ondersteunende activiteiten ontwikkelen. 
 
Partijen die mee willen doen aan de nieuwe coalitie kunnen zich melden via info@aicoalitie.nl. Circa zestig partijen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn om mee te doen aan de lancering in oktober. 
AI Coalitie moet Nederlandse positie versterken'
Om te zorgen dat Nederland bijblijft in de race rond Artificiële Intelligentie (AI) wordt in oktober de Nederlandse AI Coalitie opgericht.
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts