zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Metaalunie wijst benchmark woonlasten af


Nieuwegein, 26 juni 2019
Koninklijke Metaalunie heeft de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken in een brief gevraagd af te zien van de door BZK-minister Ollongren voorgestelde benchmark woonlasten. ‘Metaalunie vreest dat door het vergrootglas leggen op de woonlasten van alleen de burger het mkb wordt vergeten en daardoor de lokale lastenproblemen voor het mkb alleen maar verergeren’, zo zegt Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie.

De benchmark woonlasten zou vanaf 2020 ingevoerd moeten worden als alternatief voor de macronorm die een maximum stelt aan de stijging van de OZB-opbrengsten van alle gemeenten samen. Metaalunie is voorstander van de invoering van een harde zogenaamde micro-norm, in plaats van de huidige zachte, niet nageleefde macro-norm, waardoor wel de beoogde beperkte jaarlijkse OZB-/lokale lastenstijging bereikt wordt. ‘Terug naar het oude maximale tariefverschil van 20 procent tussen woningen en niet-woningen zou het mkb ook helpen', voegt Kleiboer toe.

 

Mkb-bedrijven in de metaalsector, ervaren op het gebied van OZB al jaren onrechtvaardigheden zo stelt Kleiboer. Als voorbeelden noemt hij lastenverzwaringen die substantieel hoger zijn dan de inflatie en de steeds groter groeiende tariefverschillen tussen woningen en niet-woningen. ‘Dit laatste is in het nadeel van niet-woningen, lees: mkb', zegt hij. ‘Waar dit tariefverschil vroeger gemaximeerd was tot 20 procent, is dit nu veel hoger en nog steeds oplopend.' Maar ook de onmogelijkheid voor het mkb om tegen deze tariefstellingen en differentiatie succesvol te ageren is een doorn in het oog. ‘Gemeenten hebben meer oog voor de belangen van de burgers dan voor de mkb-ondernemers', vat Kleiboer de kritiek op het OZB-beleid samen.

 

Met de brief aan de vaste Kamercommissie ondersteunt Metaalunie ook de reactie van VNO-NCW en MKB-Nederland van 14 mei jl. op de brief van Minister van BZK over de benchmark woonlasten.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts