zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Zzp’ers gaan minimaal 16 euro per uur verdienen


25 juni 2019
Zzp’ers gaan vanaf 2021 minimaal 16 euro per uur verdienen. Het kabinet wil met dit minimumtarief tegengaan dat mensen werken voor een bedrag waar ze niet van kunnen rondkomen. Zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen, krijgen de mogelijkheid om een zelfstandigenverklaring te gebruiken.

Hiermee kan die laatste groep vooraf afspreken dat ze als zelfstandige het werk uitvoeren. Als ze aan de voorwaarden voldoen, is de kans op naheffingen uitgesloten.


Het kabinet wil voorkomen dat een groep werkende armen ontstaat. En daarvoor zijn maatregelen nodig, want in 2017 had 8,6 procent van de zzp-huishoudens een inkomen onder het bestaansminimum, tegenover 1,6 procent van de werknemers. De lage tarieven maken het voor zzp'ers onmogelijk om te sparen en om zich te verzekeren voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.


Het minimumtarief geldt voor alle zzp'ers en onder alle omstandigheden. Waar een zzp'er werkt, of voor hoelang, bepaalt immers niet of een inkomen genoeg is om van te leven. Het minimumtarief gaat gelden voor alle uren die een zzp'er aan een opdracht besteedt. Het kabinet gaat er vanuit dat zzp'ers gemiddeld een derde van hun tijd moeten besteden aan overige werkzaamheden, zoals administratie.


De uitwerking van de maatregel voor de onderkant van de zzp-markt is anders dan in het regeerakkoord was afgesproken. Iedereen met een laag tarief zou een dienstverband krijgen. Maar deze afspraak blijkt niet goed te passen in de Europese wetgeving. Met een minimumtarief verwachten de betrokken bewindspersonen ook voldoende bescherming te bereiken voor de zzp'ers met een zwakke positie op de arbeidsmarkt.

 

Hoge tarieven

Bij zzp'ers met een tarief boven de 75 euro gaat het kabinet ervan uit dat ze kunnen sparen voor werkloosheid en pensioen en dat ze zich kunnen verzekeren. Het kabinet wil hen meer ruimte geven om te ondernemen. Zij kunnen daarom straks kiezen voor een zelfstandigenverklaring. Hiermee kunnen ze vooraf met hun opdrachtgever afspreken dat ze als ondernemer zelfstandige werken. Om de zelfstandigenverklaring te kunnen gebruiken, mag een opdracht niet langer dan een jaar duren. Ook is een inschrijving in de Kamer van Koophandel nodig. Als zzp'ers aan deze voorwaarden voldoen, lopen ze geen risico op naheffingen zoals de loonheffing. Ook krijgen ze zoveel mogelijk zekerheid over arbeidsrechtelijke gevolgen, pensioen en cao-bepalingen.

 

Handhaving

In afwachting van de nieuwe wetgeving zitten de Belastingdienst en Inspectie SZW niet stil. De mogelijkheden tot handhaven worden aangescherpt: vanaf 1 januari 2020 kan de Belastingdienst ook handhaven wanneer opdrachtgevers hun werkwijze binnen een redelijke termijn niet aanpassen na aanwijzingen van de Belastingdienst. Ook komen er meer toezichthouders. De Inspectie SZW heeft meer capaciteit gekregen toezicht te houden op de arbeidswetgeving, via verschillende programma's. Daarnaast werken de Belastingdienst en Inspectie SZW intensiever samen zodat signalen van schijnzelfstandigheid sneller worden opgepakt.

Zzp’ers gaan minimaal 16 euro per uur verdienen'
Het kabinet wil zzp'ers aan de onderkant van het spectrum beschermen en de beter-verdiendenden meer ruimte geven om te ondernemen
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts