zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nederlandse uitvinder wint European Inventor Award


20 juni 2019
De Nederlandse materiaalwetenschapper en uitvinder Rik Breur heeft de European Inventor Award 2019 voor de categorie mkb gewonnen. Breur bedacht en ontwikkelde een zelfklevend, anti-aangroei-tapijt dat voorkomt dat algen zich op scheepsrompen hechten.

Breurs' milieuvriendelijke uitvinding bespaart reders en eigenaren van vaste bouwwerken op zee dure schoonmaakoperaties en leidt tot efficiënter brandstofverbruik op schepen. Breur was in 2014 winnaar van de mkb-innovatie top 100 en was in hetzelfde jaar 1 van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds.

 

Koevriendelijke melkrobot

De andere Nederlandse genomineerden waren de ingenieurs Alexander van der Lely en Karel van den Berg met hun melkrobot Astronaut. De Astronaut melkt koeien koe-vriendelijk en efficiënt. Dat levert de koeien minder stress op en de boeren meer melk. Voor de ontwikkeling van de Astronaut heeft maakte landbouwbedrijf Lely Industries NV gebruik van de WBSO: een fiscale regeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om vernieuwing en technische innovatie te stimuleren.

 

Publieksprijs naar medewerkers ASML

Het EOB organiseert de uitvinderswedstrijd sinds 2006. Een internationale jury kent prijzen toe in 5 categorieën. Dit jaar waren er 2 Nederlandse nominaties. Naast de 5 uitvindersprijzen reikt het EOB ook de Publieksprijs uit. In 2018 wonnen de Nederlandse ingenieur Erik Loopstra en de Nederlands-Russische natuurkundige Vadim Banine de Publieksprijs. Ze slaagden erin effectievere microchips te ontwikkelen met behulp van extreem ultraviolet lithografie (EUVL).

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts