zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

2018 topjaar voor mkb'ers


3 juni 2019
Het mkb kan tevreden terugkijken op 2018. Zowel de omzet als de winstcijfers lieten een grote stijging zien, met de bouwbranche als nummer één. In totaal vertegenwoordigen de 7000 door SRA ondervraagde bedrijven een omzet van 15,2 miljard euro.

Dat meldt accountantsorganisatie SRA in het rapport Branches in Zicht 2019. De omzet liet een stijging zien van tien procent ten opzichte van het voorgaande jaar, de winst groeide met 16 procent. Vooral de industrie en de bouw ging het voor de wind, de automotive sector had het wat moeilijker. Verder bleek uit het rapport dat er flink is geïnvesteerd door het mkb en dat de solvabiliteit is verbeterd met ruim 43 procent.

Industrie

De Nederlandse industrie kreeg een impuls in 2018 door de groeiende export, investeringen en consumptie. De omzetgroei nam misschien ag, maar de winstgroei trok wel aan. Trends als circulariteit, robotisering en digitalisering bieden kansen voor de sector. Uitdagingen zijn er nog voor de industrie in het blijvende tekort aan geschoolde medewerkers en onzekerheden op buitenlandse markten. De branche moet zich volgens SRA dan ook richten op innovatie en samenwerking.

Een paar cijfers voor de industrie op een rij:
Omzetontwikkeling - 8,8 procent (mkb 9,6%)
Winstgroei - 23,3 procent (mkb 16,3%)
Ontwikkeling personeelskosten - 7,0 procent (mkb 9,2%)
Voorraadontwikkeling - 6,9 procent (mkb 8,2%)

De industrie die SRA aanhoudt in het rapport bestaat voornamelijk uit de productie van machines en apparaten, de productie van voedingsmiddelen en de vervaardiging van producten van metaal. Vooral de eerste categorie behaalde een sterke winstgroei in 2018, de vervaardiging van metalen producten voor de bouw behaalde ook een bovengemiddelde winstgroei vanwege de positieve ontwikkelingen in de bouw.

De personeelskosten in de industrie stegen minder hard dan een jaar eerder. Vooral de loongroei bleef hier achter. Experts stellen dat de industrie sterk zal moeten investeren in het scholen van personeel de komende jaren.

En 2019?

Zal 2019 net zo'n mooi jaar worden voor het mkb als 2018? Dat is nog maar de vraag. Zo staat de NEVI-index op 52,2 punten. Cijfers boven de 50 duiden op groei, maar het houdt niet over. Ook zit de score onder het langetermijngemiddelde van 52,7. Ook blijkt dat producenten niet erg optimistisch zijn over de toekomst. Slechts 36 procent van de bedijrven gaat uit van een sijgende productie in het komende jaar.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts