zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Sterke daling orders Duitse machinebouw


22 mei 2019
De Duitse producenten van werktuigmachines ontvingen het eerste kwartaal van dit jaar 21 procent minder orders dan in het eerste kwartaal van 2018. Orders uit eigen land daalden met tien procent, waar orders uit het buitenland met 27 procent daalden.

Dr. Wilfried Schäfer,directeur van de VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) zegt dat deze dalingen samenhangen met een extreem levendige eerste helft van 2018. Dit effect neemt naar verwachting aanzienlijk af in de tweede helft van 2019.

'Toch heeft de afkoeling van de wereldeconomie ook eindelijk gevolgen voor de Duitse machine-industrie', aldus Schäfer. Het binnenlangse bedrijfsleven biedt niet langer een tegenwicht voor de daling van de buitenlandse orders. Het enige lichtpunt is de eurozone, die nu veel stabieler is en een daling van slechts drie procent kent. Dit kan het verlies van de niet-eurozone echter maar voor een klein gedeelte stabiliseren.

Oorzaken orderdaling

De daling in orders heeft voornamelijk te maken met de politieke onrust bij de wereldhandel, zwakke groei in China, structurele zwakheden in de automobielindustrie (de grootste klantenmarkt) en de ineenstoring van de halfgeleiderindustrie.

De orderniveaus voor bewerkingsmachines liggen voor het eerst sinds medio 2014 weer onder die van de verkoop. In het eerste kwartaal van 2019 steeg de verkoop met zes procent. Levertijden worden weer korter, waardoor inkoop voor klanten flexibeler wordt en de doorlooptijd van productie voor fabrikanten wordt verkort.

De capaciteitsbenutting van april dit jaar was met een bezettingsgraad van 86,5 procent lager dan het gemiddelde van het voorgaande jaar. Toch stelt Schäfer dat de VDW verwacht dat de productie in 2019 met één procent zal gaan groeien. Ook denk hij dat de vraag in de tweede helft van 2019 zal aantrekken.
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts