zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Industrie loopt voorop met robotisering, bouw blijft achter


Leeuwarden, 16 mei 2019
Hoge investeringskosten en wisselende locaties maken het lastig om te robotiseren in de bouw. Ten opzichte van de industrie blijft de bouw dan ook achter met robotisering. In vergelijking met andere landen wereldwijd lopen de Nederlandse en Belgische bouw echter wel voorop.

Dat blijkt uit een publicatie van ING.De bouw blijft achter met de industrialisering. Waar in de industrie een medewerkers ruim 110 duizend euro aan machines tot zijn beschikking heeft, is dit in de bouw maar een tiende hiervan, namelijk iets minder dan elfduizend euro. Dit heeft voornamelijk te maken met de hoge mate van flexibiliteit die zij nodig hebben, die industrialisering niet biedt. Het is lastig om machines te verplaatsen, daarnaast is er sprake van een colatiele markt waarbij waar snel op en af moet worden geschaald, wat niet te combineren is met een grote kapitaalintensiteit.

Robotisering onderdeel van industrialisering

Industrialisering is onder andere het mechaniseren van productieprocessen waarbij handmatige handelingen door machines worden uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld door deze handelingen door robots uit te laten voeren die: herprogrammeerbaar zijn, automatisch bestuurd worden, drie of meer assen hebben, zowel gefixeerd op één plek als mobiel kunnen zijn en flexibiliteit bieden doordat zij voor meerdere doelen te gebruiken zijn.

Bouw blijft achterlopen op industrie

Robots kunnen meerdere werkzaamheden in de bouw uitvoeren, zoals metselen. Een robot kan verschillende programmeerbare taken uitvoeren, wat goed van pas komt bij de steeds wisselende projecten in de bouw. De opkomst van prefab biedt daarbij mogelijkheden, omdat het eenvoudiger is robots te laten functioneren in een fabriek dan op de bouwplaats.

ING
Toch blijft het gebruik van robots sterk achter in de bouw ten opzichte van de Nederlands-Belgische industrie. Waar er in de bouw 1,5 robot werkt op 10.000 medewerkers, zijn dit er in de industrie 192 op 10.000. De voornaamste reden die ING geeft voor dit veschil is de hoge investeringskosten. Bouwbedrijven weten vaak niet of ze deze kunnen terugverdienen wanneer de economie verslechtert.

Wereldwijd wel voorlopers

Nederland en België lopen wel voor in de bouw ten opzichte van de rest van de wereld. De 1,5 robot per 10.000 medewerkers leek misschien weinig, maar het gemiddelde in de EU ligt op 1,2 en in de Verenigde Staten en China zelfs op 0,2 en 0,1. 

ING denkt dat dit te maken heeft met de relatief hoge loonkosten in Nederland en België, hierdoor is robotisering sneller financieel interessant. Ook maakt het hoge aandeel van seriematige bouw dat werkzaamheden hier gemakkelijker gerobotiseerd kunnen worden.
ING

Industrie loopt voorop met robotisering, bouw blijft achter'
Robotisering in de bouw loopt achter op de industrie (Foto: World Robotics, National Bureau of Statistics China & Oxford Economics, bewerkt door ING Economisch Bureau)
1/1
 
 
     
 

Reacties (2)

P. Breet

Wat dacht u dat het je kostte voordat je een hooggeschoolde vakman(vrouw) bent. Dit is niet te merken aan zijn inkomen(terug verdienen)

Pim Breet

Wees daarom extra zuinig op de hooggeschoolde handwerker. Ze zijn het echt waard en steeds zeldzamer.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts