zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Onbreekbare 3D-geprinte gitaar (video)


Stockholm (SE), 25 april 2019
De Zweedse gereedschapsfabrikant Sandvik Coromant heeft een gitaar gebouwd die deels bestaat uit 3D-geprint metaal en onbreekbaar zou zijn. Gitaarvirtuoos Yngwie Malmsteen mocht de proef op de som nemen.

De gitaar is gemaakt van Hyper-duplex roestvast staal met een titaan body, geproduceerd met een 3D-printer. De gitaar zou niet alleen onbreekbaar zijn, maar ook zeer licht van gewicht.

Breekbare hals

Henrik Loikkanen, machineproces ontwikkelaar bij Sandvik Coromant , speelt al sinds zijn jeugd gitaar. Hij bekeek talloze filmpjes op Youtube van zijn jeugdheld Yngwie Malmsteen, om te begrijpen wat er gebeurt wanneer hij een instrument vernietigt. 'We moesten een gitaar ontwerpen die op geen enkele denkbare manier te vernietigen is', vertelt Loikkanen. 'De technische uitdaging was de cruciale verbinding tussen de nek en het lichaam van de gitaar, waar hij normaal gesproken breekt.'

Om dit probleem te omzeilen zijn de hals en de toets gefreesd in één machine uit massieve staven van gerecycled roestvast staal. Dit is voor het eerst dat een gitaarconstructie op deze manier wordt opgebouwd. Met software kon Sandvik digitaal frezen simuleren nog voordat de eerste snede werd gemaakt. 'Precisie was van cruciaal belang', zegt Loikkanen. 'Door de software kregen we suggesties voor frezen tot op de millimeter.'

Vervaardiging van de gitaar

Een andere uitdaging was de vervaardiging van de body van de gitaar. De keuze viel uiteindelijk op 3D-printen. Lasers smelten lagen van fijn titaanpoeder op elkaar. Deze lagen, dunner dan een mensenhaar, vormen samen het lichaam van de gitaar.

Yngwie Malmsteen had de eer om de gitaar te testen. Kijk hieronder zelf of het hem gelukt is de gitaar te breken:
In de onderstaande video vertelt Sandvik in 7 minuten over het productieproces van de gitaar.
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts