zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

SSAB komt met sterk stafstaal


München (DE) , 24 april 2019
De Zweedse staalgroep SSAB introduceerde op de afgelopen Bauma München (8-14 april 2019) Hardox-stafstaal als aanvulling op het Hardox assortiment. Eerder al kwam het Zweedse staalproducent met 1100 Plus-staal, een nieuwe staalsoort in het Strenx-assortiment (kader).

De conventionele oplossing voor stafstaalcomponenten met een hogere sterkte en slijtvastheid is hoog koolstofstaal zoals 42CrMo4V. Hoewel dat een aanvaardbare oplossing biedt, heeft deze staalsoort enkele beperkingen. Zo is de hardheidsgraad meestal beperkt tot minder dan 300 HB hardheid Brinell. Een hogere hardheid door warmtebehandeling heeft een grote invloed op de treksterkte en de weerstand tegen vermoeidheid, wat resulteert in een product van onzekere kwaliteit. Daarnaast is een warmtebehandeling een nogal tijdrovend en kostbaar proces.

Hardox ronde staven bieden volgens SSAB in alle opzichten een betere oplossing. Volgens de Zweedse staalproducent hebben het nieuwe Hardox-stafstaal een hoge hardheid tot wel 530 HB en vloeigrens tot 1.200 MPa (voor 42CrMo4V is dat slechts 650). Het nieuwe stafstaal heeft ook een hogere taaiheid en een veel betere lasbaarheid, wat tot uiting komt in het lage koolstofequivalent van 0,51 tegenover 1,27 voor 42CrMo4V. De combinatie van de eigenschappen van Hardox-staven en de mogelijkheid om de reeds verwarmde Hardox-staven in hun definitieve vorm te brengen, betekent dat eindklanten voor ronde onderdelen kunnen overschakelen naar Hardox en zo dezelfde kwaliteit krijgen als de Hardox-slijtplaat.

Scala aan toepassingen

De speciale eigenschappen van Hardox-staven bieden grote voordelen voor fabrikanten en verwerkers van een breed scala aan slijtvaste gereedschappen en bevestigingen. Op de Bauma stond HS Schoch GmbH met een zeefbak waarin het Duitse bedrijf Hardox 400 stafstaal heeft verwerkt. Het gebruik van dit stafstaal biedt een aantal voordelen. Het stafstaal vervangt onderdelen die uit eerder uit plaatstaal zijn gesneden en gevormd. Dit is een tijdrovend en kostbaar proces is. Dit terwijl bij gebruik van stafstaal deze eenvoudig op lengte kunnen worden gezaagd en gelast. De ronde vorm resulteert in een langer en betrouwbaarder levensduur. Er zijn geen randen en het getransporteerde materiaal glijdt gemakkelijker. De goede lasbaarheid van Hardox draagt ook bij aan een eenvoudigere productie. Lassen bij hoge temperaturen is niet nodig.

Een andere typische toepassing voor Hardox stafstaal zijn schroeven voor bouwmachines. De hoge hardheid van Hardox zorgt voor een langere levensduur, terwijl de treksterkte een laag risico op voortijdig falen garandeert. De koolstofarme, homogene microstructuur van Hardox maakt de verwerking verrassend eenvoudig als je kijkt naar de hardheid van het materiaal.
SSAB komt met sterk stafstaal'
HS Schoch GmbH heeft het nieuwe Hardox stafstaal gebruikt voor een zeefbak. Inzet onder: detail van de zeefbak. Inzet boven: een andere typische toepassing voor Hardox-stafstaal zijn schroeven voor bouwmachines.
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts