zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Metaalbewerking met sterren


Hannover (DE), 14 maart 2019
Auteur:
Nikolaus Fecht
Twee astrofysica Theo Steininger en Maksim Greiner zijn hun eigen bedrijf Erium begonnen waarmee zij zich in september presenteren op de Startup Area van de EMO Hannover. De oud-studenten aan het Max Planck Instituut voor Astrofysica in Garching, hebben software ontwikkeld gebaseerd op de astrofysica die ze succesvol hebben ingezet bij de deurmontage van een Duitse auto. Op dit moment onderzoeken ze of ze de astrofysische algoritmes kunnen gebruiken bij het optimaliseren van freesspindels, waarvan het rotatiegedrag bij toenemende slijtage verslechtert.

De nieuwe, statistische aanpak van de jonge ondernemers van Garching in Beieren maakt de realtime evaluatie van bewerkingsprocessen mogelijk. Dit is nog ver weg, maar het nut van de methode is al bewezen door de automobielindustrie. In een poging om kostbare herbewerking te verminderen, was men op zoek naar een AI-systeem dat gebruikt kon worden om deuren nauwkeuriger en met een grotere processtabiliteit te monteren. De taak wordt beschreven in een witboek van de twee ex-wetenschappers: ‘Het bepalen van de beste positie voor de montage van een autodeur is moeilijk. Daarom moeten medewerkers de deuren na montage altijd handmatig opnieuw uitlijnen. De oplossing van de astrofysici, is het combineren van machine-intelligentie met de kennis en ervaring van procesdeskundigen. Op basis van deze aanvullende informatie kan de AI-software de ideale montageposities berekenen nadat slechts enkele voertuigen zijn gebouwd.

 

Freesspindels

Tot nu toe werd de methode vooral gebruikt in de automobielindustrie, maar Erium richt zich nu ook op bewerkingsprocessen. Mogelijke toepassingen zijn onder meer freesspindels, waarvan het rotatiegedrag bij toenemende slijtage verslechtert. De spindels beginnen in verschillende mate te wiebelen, afhankelijk van het soort slijtage. Het algoritme van de astrofysici, verrijkt met de benodigde vakkennis over spindels, kan nu, afhankelijk van de mate van slijtage, het gebruik van de spindel optimaliseren.  

 

Gerechtvaardigd

Steininger: ‘De vraag of de hogere spindelslijtage gerechtvaardigd is bij het bewerken van randgebieden is met name van belang voor onderdelen die in zeer korte tijd geproduceerd moeten worden. Ons programma houdt niet alleen rekening met de machineparameters zelf, maar ook met zachte factoren zoals de relatie met de klant. Hiervoor hebben de experts uit Garching echter toegang nodig tot de productie- en kwaliteitsgegevens van hun klanten.' 

 

Startup Area 

Steininger zal op de gezamenlijke Startup Area van het Bondsministerie van Economie en Energie (BMWi) in Hannover staan. Hij is geïnteresseerd in de presentatie van zijn bedrijf, maar hij wil ook meer te weten komen over zeer complexe en extreem snelle processen, waarvan sommige te snel zijn om door mensen te worden gecontroleerd. Hij is vooral geïnteresseerd in hoe de digitaliseringsgolf vordert, juist omdat hun AI-programma dergelijke productie- en kwaliteitsgegevens vereist. Steininger: ‘Daarom is een persoonlijk gesprek met exposanten en gebruikers zo waardevol voor mij.'  

 

  

De oprichters van het Duitse Erium: Theo Steininger (links) en Maksim Greiner. 

Metaalbewerking met sterren'
Een mogelijke toepassing van astrofysische algoritmes is bij het optimaliseren van freesspindels, waarvan het rotatiegedrag bij toenemende slijtage verslechtert.
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts