zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

IJzerpoeder als brandstof


Eindhoven, 14 maart 2019
Studenten van de TU Eindhoven hebben een systeem bedacht waarin ijzerpoeder als brandstof wordt gebruikt voor het opwekken van stoom voor het brouwproces van Swinkels Family Brewers (voorheen Bavaria NV). De installatie wordt in juli in gebruik genomen.

De studenten en onderzoekers van de TU Eindhoven, engineeringbedrijven en Metalot hebben de installatie gebouwd. Het systeem wordt mogelijk gemaakt door een financiering van 2,4 miljoen euro, waarvan 1 miljoen van de provincie Noord-Brabant, en een samenwerking met verschillende industriële partijen.

 

Geen CO2-uitstoot

Met het verbranden van metaal voor het opwekken van stoom pakken de ontwikkelaars twee grote maatschappelijke problemen aan: het opslaan van energie en het vermijden van CO2-uitstoot. Net als aardolie en kolen bevat metaalpoeder energie en kan het verbrand worden. Het restproduct is dan geen koolstofdioxide (CO2), maar metaaloxide (in dit geval roestpoeder). De energie die vrij komt, kan gebruikt worden voor het opwekken van stoom, dat weer stoomturbines kan aandrijven voor elektriciteit of aandrijvingen van industriële processen. Dit is een circulair proces, doordat het roestpoeder gemakkelijk is af te vangen en kan worden 'geregenereerd' tot schoon metaalpoeder.


Als het ijzerpoeder eenmaal verbrand is tot roestpoeder, moet het ook weer geregenereerd worden tot schoon ijzerpoeder. In de staalindustrie is veel ervaring met dat proces. Het maken van ijzer uit ijzererts lijkt erg veel op het produceren van ijzer uit roestpoeder.


De installatie die bij Swinkels Family Brewers komt, gaat stoom leveren aan het stoomnetwerk van Bavaria. Die installatie zal goed zijn voor 100 kW. Het doel van dit project is vooral het aantonen van de potentie van de installatie, met het oog op verder onderzoek naar de technologie.


Swinkels Family Brewers wil met deze duurzame innovatieve technologie zijn brouwproces minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen. Met het subsidieproject van onder andere de provincie Noord-Brabant en samenwerking met zeven bedrijven, twee stichtingen en de TU Eindhoven, wil het studentteam laten zien dat hun technologie een volwaardig alternatief is voor systemen die nu nog draaien op gas.


De betrokken engineeringbedrijven dragen voor een miljoen euro aan fte's bij en drie andere bedrijven nog eens samen 3,5 ton euro cash. Elk bedrijf is gespecialiseerd in een verschillend aspect van het demonstratiesysteem: EMGroup heeft ervaring met het bouwen van gespecialiseerde industriële branders, Romico is gespecialiseerd in stofafvang en HeatPower in het maken van zogenaamde add-on Rankine Compression Gasturbines. 

 
       
 

Reacties (2)

Gerard ten Bulte

IJzerpoeder heeft als brandstof de potentie een belangrijke plaats te gaan innemen in de toekomstige energievoorziening. Overtollige duurzame energie, bijvoorbeeld van zonnepanelen op zeer zonnige dagen, kan compact worden opgeslagen in ijzer door roest (ijzeroxide) om te zetten in ijzer. Dat ijzer kan later, wanneer energie nodig is, als brandstof dienen. Alle ijzeroxide die na verbranding achterblijft, wordt opgevangen en weer gebruikt om energie in op te slaan. Het is dus een volledig circulair proces zonder CO2-uitstoot. De extra kosten zijn te overzien: de belangrijkste kostenpost, de brandstof, zal bij toepassing op industriële schaal tot 2 keer zo duur zijn. Maar door de stijgende prijs om CO2 uit te mogen stoten zou de prijs op termijn zelfs lager uit kunnen komen.

Zie ook: https://www.tue.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/13-09-2018-ijzerpoeder-schone-alternatieve-brandstof-voor-industrie-die-van-het-gas-af-moet/#top

M.J.M. Zeelen

Hoe wordt het ijzerpoeder gemaakt cq. verkregen?

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts