zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Groei plaatbewerking houdt aan


Nieuwegein, 12 februari 2019
Auteur:
Gerard ten Bulte
De plaatbewerkende industrie in Nederland doet het al jarenlang goed. Sinds augustus 2016 noteert deze branche alleen maar groei. Dit blijkt uit FDP BrancheBarometer Plaatbewerking. Uit de laatste meting van deze branchebarometer blijkt dat de inkoopmanagers in de metaalbewerkende branche ‘Plaatbewerking’ in januari 2019 vrijwel even positief als in december 2018 zijn over de groei in de branche: de indexscore steeg licht naar 53,6 (december 2018: 53,3).

De plaatbewerkingsbranche ontwikkelde zich in januari met een index van 53,6 (december 2018: 53,3) minder goed dan de totale Nederlandse industrie met een index van 55,1, die maandelijks door branchevereniging Nevi wordt gemeten. ?Met de wetenschap dat een score hoger dan 50 ‘groei' betekent, kan geconcludeerd worden dat er in de plaatbewerking (maar ook in de industrie algemeen) sprake is van groei. De relatieve vlakheid van de Nevi-lijn is te verklaren met de grote verscheidenheid aan industrieën waaruit deze is opgebouwd.

Overigens wordt de plaatbewerkingsindex als sinds 2005 gemeten. In de periode tot nu was er alleen in de maanden oktober 2008 tot en met juni 2009 een langdurige recessie onder de plaatbewerkers. Toen zakte de index in december 2008 met 27,1 naar een dieptepunt. De absolute piek werd bereikt in juli 2016 met een index van 80,3, gevolgd door een index van 80,1 in april 2018.

  

 

Vijf componenten

De BrancheBarometer Plaatbewerking van FDP (i.s.m. MCB) is (evenals de Nevi Inkoopmanagersindex) opgebouwd uit vijf componenten. Met betrekking tot de ontwikkeling in januari ten opzichte van december zijn met betrekking tot deze componenten de volgende conclusies te trekken: 

• De productie in de branche Plaatbewerking ontwikkelt zich minder positief ten opzichte van vorige maand;

• Over de orders denken de inkopers minder positief;

• De levertijd van de leveranciers is vrijwel hetzelfde;

• De voorraden eindproduct nemen flink toe;

• Over de werkgelegenheid denkt men veel positiever. 

 

Inkoopprijzen

De inkoopprijzen, geen onderdeel van de totale BrancheBarometer, nemen flink toe volgens de inkopers ten opzichte van vorige maand. Ten opzichte van de totale industrie (Nevi) zijn de volgende conclusies te trekken m.b.t de verschillende aspecten in de afgelopen maand:
• Het productieniveau is in de plaatbewerking in januari veel minder goed dan in de industrie totaal;
• Het orderniveau is vrijwel hetzelfde;
• De levertijden van de leveranciers zijn veel langer;
• De voorraadniveaus in de Plaatbewerking zijn flink hoger;
• Over de werkgelegenheid denken de inkopers vrijwel hetzelfde. 

 

De inkoopprijzen, geen onderdeel van de totale BrancheBarometer, zijn in de Plaatbewerking relatief flink lager dan in de totale industrie. Nieuwe deelnemers aan de Barometer (mits plaatbewerker) zijn nog van harte welkom: ze krijgen (gratis) sneller en specifiekere resultaten. Deelnemen aan de branchebarometer kan door je aan te melden op www.formdesk.nl/fdp/abonnee 

 

www.fdp.nl

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts