zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Toeleveranciers moeten aan de bak


Amsterdam, 8 januari 2019
Auteur:
Rolf Elling
De positie van de Nederlandse toeleveranciers staat behoorlijk onder druk. Hierbij gaat het vooral om de toeleveranciers aan de hightechindustrie. Deze hebben de afgelopen jaren relatief slechts beperkt geprofiteerd van de groei in de sector, stellen de deskundigen van het ING Economisch Bureau.

Gezien de omzet van de Nederlandse hightechindustrie, circa 35 miljard euro per jaar, loont het voor toeleveranciers de moeite om in te zetten op het behouden en weer vergroten van de omzet richting de hightechindustrie. Hierbij gaat het om bedrijven als ASML, Philips, VMI groep en Lely.

 

Verschuiving

Lagere loonkosten in het buitenland ten opzichte van Nederland maakte dat er veel inkoop is verschoven naar het buitenland. Zo is het inkoopvolume van de Nederlandse hightechindustrie van 2000 tot 2017 in het buitenland met 154 procent gestegen terwijl de binnenlandse inkoop over dezelfde periode door de eindfabrikanten op 74 procent groei ligt. 

 

Compenseren

De Nederlandse toeleveranciers zouden met nieuwe technologie hun positie weer kunnen versterken. Ze verliezen het op het vlak van de loonkosten, maar kunnen dit in toenemende mate compenseren met de inzet van technologische kennis. Hierbij zijn vier strategieën belangrijk. Volgens de ING zijn deze Digital First, Product Plus, Make & Advise en Design & Service. Bij een juiste invulling hiervan moet dit leiden tot het verhogen van de arbeidsproductiviteit, meer klantspecifiek werken en het inbrengen van meer expertise.  

 

www.ing.nl/zakelijk  

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts