zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Analyse Erik Spikmans: Metaalmarkt zorgt voor goede zeemannen


Valkenswaard, 4 oktober 2018
Auteur:
Erik Spikmans
Alleen een onrustige oceaan maakt goede zeemannen, zo hoorde ik ooit. En de oceaan is op dit moment erg onrustig, vooral de Atlantische. Donald Trump maakt de hele metaalmarkt namelijk erg onvoorspelbaar. Door zijn ruzie met Erdogan komt op dit moment bijvoorbeeld veel metaal vanuit Turkije naar Duitsland, versterkt door de daling van de lira. De verwachtingen zijn ook dat het daar niet (bij) blijft.

Europa heeft inmiddels ook gereageerd op de importbeperkingen van Trump, met een ‘safeguard' die moet voorkomen dat metaal in Europa gedumpt wordt. Dat heeft een wildgroei aan effecten opgeleverd, die de oceaan alleen maar onrustiger heeft gemaakt. Gelukkig is de markt aan de vraagkant nog steeds gezond.


We hebben begin van het jaar flinke prijsverhogingen van stalen platen gezien, de verwachting is dat de prijs weinig zal veranderen ondanks de druk van de staalfabrieken. Hoe de prijs zich daadwerkelijk zal ontwikkelen hangt vooral af van de effecten van de eerder genoemde safeguard uit Brussel. Wat de effecten van fusies van staalproducenten als ThyssenKrupp/Tata Europe en Ilva/Arcelor zijn, is nu nog niet te voorspellen.De huidige safeguard-maatregelen van de EU hebben in de RVS-markt vooralsnog niet het voorziene effect gesorteerd, er lijkt juist veel materiaal te zijn ‘gehamsterd'. Als Europa tegen het einde van dit jaar met goede definitieve maatregelen komt om de importenstroom te beperken, kan de volumestroom weer meer richting Europese fabrikanten gaan. De ontwikkeling van de legeringstoeslag was afgelopen jaar grillig, momenteel staat de belangrijkste legering (nikkel) relatief laag, ondanks een wereldwijd goede vraag voor toepassing in o.a. batterijen voor elektrische auto's.


De ontwikkelingen in de aluminium markt zijn erg speculatief, veel voorspellingen worden gedreven door aanbod en niet door vraag. Veel speculanten in de markt hebben niet genoeg expertise van aluminium om te kunnen voorspellen wat de prijs gaat doen, ze zorgen echter wel voor onrust. Analisten verwachten bij aluminium een prijsstijging door schaarste. Door de sancties met Rusal in april dit jaar is er in één klap een forse hoeveelheid aluminium van de wereldwijde markt gehaald, wat ervoor zorgde dat er een enorme prijspiek volgde. Daarbij is de prijs voor het alumina, de grondstof van aluminium, in twee jaar tijd verdubbeld.


West-Europese fabrieken van stafstaal zijn afwachtend, ze hebben redelijk goed gevulde orderportefeuilles. Heel veel hangt af van de ontwikkeling in de bouw natuurlijk, de bouwproductie neemt enorm toe maar er is een tekort aan bouwvakkers. Er zijn redelijk veel grote projecten in de markt. Vooral projecten die met digitalisering te maken hebben.


Concluderend kun je zeggen dat er veel onzekerheid is, die de prijsvoorspelling moeilijk maken. De acties van Donald Trump zorgen direct en indirect voor beweging in onze oceanen. We zullen het maar positief bekijken, als zeemannen worden we er alleen maar beter van.

 

Erik Spikmans, director sales, MCB Nederland

 

Reageren?
redactie@vraagenaanbod.nl 

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts