zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nederlandse industrie is positief over robotisering


Den Haag, 20 september 2018
‘Meer dan 90 procent van de Nederlandse industriële bedrijven staat positief tegenover de veranderingen die digitalisering en robotisering brengen. Meer dan de helft (53%) verwacht dat het werk van karakter zal veranderen, maar dat de werkgelegenheid gelijk blijft. één op de vijf denkt zelfs dat de werkgelegenheid er door zal toenemen.’

Dat blijkt uit een enquête onder ondernemers uit de Nederlandse industrie ter gelegenheid van de derde Dag van de Industrie die op 10 september is gehouden bij Tata Steel.

 

Nederlandse industriële bedrijven hebben wereldwijd een sterke positie. De industrie verwacht deze positie uit te kunnen breiden door komende jaren vooral te investeren in nieuwe producten en diensten (85%), nieuw personeel en opleidingen (65%) en energiebesparing (55%). Zo'n 60 procent ziet verduurzaming van producten en processen als een topprioriteit. Bij dat laatste gaat het om een breed scala aan ingrepen van verdere energiebesparing tot het realiseren van energiezuinige producten, hergebruik van grondstoffen en CO2-reductie.

 

Tekorten belemmeren groei 

Als meest belemmerende factoren voor groei worden genoemd het tekort aan goed opgeleid personeel (80%) en de regelgeving in Nederland (65%). Vooral de arbeidsmarktregelgeving wordt als knellend ervaren. Twee op de vijf ondernemers noemt verder het ontbreken van gelijk speelveld of oneerlijke concurrentie als een bedreiging. 


Extra inzetten 

Het industriebeleid van het kabinet krijgt een voldoende (55%) maar dit kan sterk worden verbeterd door veel meer prioriteit te geven aan onderwijs en innovatie, aldus de respondenten. Daarna volgen arbeidsmarkt en regeldruk als terreinen waar dus stappen moeten worden gezet. 


Achtergronden industrie 

De industrie is goed voor 12 procent van ons bbp (alleen de handel scoort hoger met 14%). Tellen we hier toeleveranciers en afnemers bij op dan is de industrie gerelateerd aan zo'n 20 procent van ons bbp - het hoogst van alle sectoren. Vooral de landbouw is sterk verweven met de industrie. Maar ook de dienstensector (uitzenders, banken, adviseurs, etc.). Zo'n twee miljoen mensen hebben direct of indirect werk dankzij de industrie en circa 60 procent van onze eigen geproduceerde export betreft industriële goederen. 

 

www.vnoncw.nl 

Nederlandse industrie is positief over robotisering'
Meer dan 90 procent van de Nederlandse industriële bedrijven staat positief tegenover de veranderingen die digitalisering en robotisering brengen
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts