zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Column Lambert van der Schans - Aluminium: natlakken of poedercoaten?


Valkenswaard, 20 september 2018
Bijna iedereen kent het plafond van de markthal in Rotterdam wel, met die opvallende afbeeldingen. Het is gemaakt van aluminium met een poedercoat-laag, waarop afbeeldingen zijn gesublimeerd. Als je een printje van een afbeelding op het aluminium legt bij hoge druk en temperatuur, gaat de inkt namelijk door sublimatie over op het aluminium. Dat levert haarscherpe afbeeldingen op, het is net of je erdoor naar buiten kijkt!

Sublimatie bestaat al jaren maar wordt eigenlijk weinig toegepast, het is één van de voordelen die het poedercoaten van aluminium biedt. Een alternatief voor het lakken middels poedercoaten is natlakken. We krijgen bij MCB regelmatig vragen van klanten wat de beste manier is om aluminium te lakken. Hieronder beschrijf ik van beide methoden de mogelijkheden en onmogelijkheden.

 

Poedercoat of natlak?

Er zijn dus grofweg twee manieren om aluminum te lakken: natlak en poedercoat. Beide zijn zowel vooraf op te brengen (‘voorgelakt') als achteraf. Je kiest afhankelijk van de toepassing voor poedercoaten of natlakken. ?Poedercoaten is in het algemeen duurzamer. Een poedercoatlaag is meestal ook dikker: 50-80 micron ten opzichte van 20-25 micron voor een natlaklaag. De lakkwaliteit is ook mede bepalend voor de kostprijs van het product: coatings van materialen als pdvf zijn relatief duur. Ten opzichte van voorgelakt materiaal is poedercoaten iets duurder, maar dat is wel afhankelijk van de laklaag die je toepast. 

 

Vooraf lakken of achteraf?

Je kunt naast de methode dus kiezen voor het moment van lakken: voorafgaand aan de productie of achteraf. Vooral het product dat je maakt, bepaalt deze keuze: als er veel aan gelast moet worden, kun je beter niet kiezen voor voorgelakt materiaal. Door het lassen verdwijnt je laklaag immers.Voorgelakt materiaal kun je dus toepassen als er niets gelast wordt, en als het product gemaakt wordt zoals het gebruikt wordt. Vooral bedrijfsgebouwen gebruiken voorgelakt materiaal in de gevel. Zodra je gaat knippen of zagen, of bewerken in het algemeen, krijg je een ‘blanke' snijkant. Die oxideert wel weer, maar je loopt wel wat meer risico op corrosie.

 

MCB

 

De Laatste

Dit is - vooralsnog - de laatste column van Lambert. Overigens blijft Lambert zijn wetenswaardigheden delen, maar dan op de website van MCB (www.mcb.eu). Lambert bedankt voor jouw vele bijdragen over aluminium. Zijn plek wordt ingenomen door Ellen Vaders, die vanaf de volgende maand elke maand over het basismetaal aluminium zal schrijven. Vaders werkt al 18 jaar in de aluminium-branche en is eigenaar van Aluminium Metal Knowledge.

 

Daarnaast zal vanaf de volgende maand de staalanalyse worden verzorgd door Erik Spikmans van MCB. Hij volgt op die plek Lex Coenen van Noviostaal op, al zullen wij Coenen zijn Staaljournaal over de staalmarkt blijven volgen op de reguliere pagina's van deze krant en op de website van Vraag & Aanbod.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts