zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Column Casper Burgering: 'De emoties in de koperprijs'


Amsterdam, 10 juli 2018
Auteur:
Casper Burgering
Ik heb wat oude koperen pijpen in mijn kelder, maar die laat ik daar nog even liggen. Ik vind de prijs van koper namelijk nog te laag en volgens mij zit er meer in het vat. De prijs van zuiver koper heeft onlangs weer een duikeling gemaakt. De koperschrootprijs dook mee naar beneden. Je kunt duidelijk merken dat de nervositeit onder investeerders is toegenomen. Het grillige economische beleid van Trump, een mogelijke handelsoorlog en de aanscherping van het monetaire beleid door zowel de Fed als de ECB; ze dragen allemaal bij aan een hoger onzekerheidsniveau. De koperprijs is het kind van de rekening, want die prijs reageert – meer dan andere basismetalen – sterk op conjuncturele schokken.

Ze zeggen wel eens ‘Van koper blijf je proper en van ijzer word je niks wijzer'. Daarmee wordt bedoeld dat - relatief gezien - koper duur is en ijzer goedkoop. Voor zuiver koper betaal je circa EUR 5.800 per ton en voor een ton heetgewalst plaatstaal moet je in Noord-Europa circa EUR 560 neerleggen. Dat is een significant verschil. Als we echter kijken naar de prijstrends van beide metalen tot dusver dit jaar, dan kan ik wellicht beter op zoek gaan naar wat oud ijzer in huis. De prijs van zuiver koper daalde namelijk met meer dan 6%, terwijl de prijs van een ton heetgewalst plaatstaal steeg met circa 9%. Dat is duidelijk een beter rendement.

 

De koperprijs heeft dus een moeizaam eerste halfjaar achter de rug. Begin juni leek het even op dat het tij keerde. De prijs nam scherp toe. In gedachten begon ik mijn voorraad koper in de kelder te inventariseren, maar helemaal overtuigd was ik nog niet. Die toename was namelijk vooral toe te schrijven aan de stakingen in Chili en die zijn - zoals altijd - tijdelijk van aard. Ook kreeg de koperprijs weer steun van een zwakkere dollar, maar ook dat was slechts een tijdelijke beweging. Daarna kwamen de handelsoorlog en de centrale banken, en zakte de prijs weer weg.  

 

De trend in de koperprijs staat sterk onder invloed van speculatie. Dat geeft de koperprijs zijn richting op de korte termijn. De stemming van investeerders is geen exacte wetenschap. Deze is erg moeilijk te voorspellen en dus niet vast te leggen in modellen. Dat komt omdat ze wordt gedreven door emoties. Die sentimenten liepen met name hoog op toen Trump aankondigde dat er mogelijk nieuwe heffingen worden ingevoerd zodra China met een tegenreactie komt op de huidige heffingsmaatregelen.  

 

Aan de grilligheid in de koperprijs moeten we maar wennen, want het beleggerssentiment blijft de richting op korte termijn bepalen. De fundamentele trends gaan echter weer de overhand krijgen. Ik denk dat de koperprijs vanaf zijn huidige niveau verder stijgt dit jaar, hoewel het tempo van de toename laag blijft. In het derde kwartaal kan er namelijk nog wat tegenwind de kop opsteken, vooral door de sterkere dollar en de seizoensgebonden zwakkere vraag. Per saldo verwacht ik in de tweede helft van 2018 een tekort aan koper. Dit tekort zal oplopen van 1,2% van consumptie in het derde kwartaal tot 2,7% in het vierde kwartaal van dit jaar. Dat betekent dat ik pas in het vierde kwartaal mijn voorraad koperen pijpen echt ga inventariseren. 

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Beschikbaar - Find your Flex Forces

meer ...
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts