zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Blog Rolf Elling: 'Strak pak of de overall'


Deventer, 7 juni 2018
Auteur:
Rolf Elling
Je zal als ouder maar voor de keuze staan. Wat voor opleiding laat ik mijn kinderen doen. Waar zijn ze goed in en wat willen ze in hun werkzame leven gaan doen?

De meeste ouders zien hun kinderen graag studeren om in de toekomst een keurig nette baan te gaan uitoefenen. Vele vaders en moeders zien hun kinderen dan niet in een overall. En toch kan het zo maar gebeuren dat een carrière in de overall en stuk beter uitpakt dan in een strak pak. Een vmbo technische opleiding, dan weet je zeker dat je straks de banen voor het uitkiezen hebt.

 

Het schrijdende tekort zorgt voor deze vrijheid. Nederland draait op techniek, deze wijze woorden komen van Doekle Terpstra, voorzitter Uneto-VNI. Een goeie gast, die weet waar hij het over heeft. Ook een voorvechter van het technische vmbo. Hij pleit er dan ook voor om een landelijk dekkend netwerk van vmbo-techniekopleidingen te hebben. Er zijn nu regio's waar bijna geen school meer is waar een technische opleiding kan worden gevolgd. En dat verlaagt de drempel niet, verre van dit.

 

Waar ik dan wel weer veel waardering voor heb, zijn de interne opleidingen bij de (metaal) bedrijven zelf. Dit fenomeen - leerbedrijf - bestaat ook al jaren en geeft ondernemers vaak jongeren die zich dan ook aan het bedrijf conformeren en, na een gedegen interne opleiding, graag een contract aangaan.

 

De cijfers van SBB, samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, geven aan dat in het schooljaar 2017-2018 er bijna 486.000 mbo-studenten zijn. Hiervan volgt 78 procent de beroepsopleidende leerweg (bol) en 22 procent volgt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Mbo-studenten volgen een deel van hun opleiding in de praktijk. Dat gebeurt bij 247.000 erkende leerbedrijven, waarvan er 9.500 zijn gevestigd in het buitenland. 

 

Goed bezig, ik denk van wel. Kan het beter, ik denk van wel.

 

Rolf Elling, hoofdredacteur

 

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: ?www.facebook.com/vraagenaanbod  

 
       
 

Reacties (1)

Luuk Ebbers

Rolf,

Zolang je spreekt over overalls, zal dit altijd weerstand oproepen. Je moet wel onder een steen leven als je medewerkers nog in een overall "zware" werkzaamheden laat uitvoeren. wij rusten hier mensen uit met prachtig mooie en rubuuste werkkleding waarvoor je je niet hoeft te schamen. De meesten van onze mensen fietsen van en naar het werk met deze kleding. dus ban het woord overall uit. de rest helemaal mee eens.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts