zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Sneller verspanen dankzij minder omspannen


Asten, 16 mei 2018
LM Verspaning uit Asten heeft als eerste in de Benelux het nieuwe vijfassig bewerkingscentrum Hartford 5A-65E gekocht. Niet alleen zijn producten nu sneller klaar doordat er minder bewerkingsstappen zijn; minder hoeven om te spannen betekent dat hoge nauwkeurigheden gemakkelijker behaald en gegarandeerd kunnen worden.

Anderhalf jaar geleden is Antoon Driessen na een aantal jaren in loondienst te hebben gewerkt, weer voor zichzelf begonnen. Vier maanden later heeft zijn vroegere collega Dennis Reumer zich bij hem gevoegd. Samen leiden ze thans LM Verspaning in het Brabantse Asten. Ze frezen kleine series. En veel prototypes. Korte levertijden staan bij hen voorop. ‘Er zijn niet meer zoveel bedrijven waar de klant terecht kan als hij binnen vier dagen iets nodig heeft', zegt Reumer. En levertijden zijn zeker voor machinebouwers die aan prototypes werken cruciaal. ‘Als ze een proto bestellen, zijn ze met een nieuwe machine bezig. Dan kunnen ze geen weken wachten', vult Driessen aan.

 

Minder vaak omspannen

 Daarom willen ze hun machines niet lang vooruit vol plannen. Flexibiliteit vinden ze belangrijk. Mede daarom hebben ze dit voorjaar besloten naast hun beide Hartford MVP 1060 drie-assige bewerkingscentra een nieuwe vijfasser te plaatsen. Opnieuw een Hartford, dit keer de eerste 5A-65E die Promas in de Benelux levert. De Taiwanese machinebouwer heeft dit nauwkeurige vijfassig bewerkingscentrum vorig jaar op de EMO officieel gelanceerd . Reumer: ‘We merkten dat we met onze drieassige machines tegen bepaalde grenzen aanliepen. Sommige producten moeten we tot acht keer omspannen. Op de nieuwe machine frezen we de stukken niet alleen sneller, maar ook compleet in twee opspanningen. Daardoor halen we makkelijker de nauwkeurigheid.' Programmeren deden ze al met CADCAM software. Nu hebben ze ook het model van de vijfassige machine in hun programmeersoftware geladen, zodat ze volledige simulaties kunnen doen voordat ze echt gaan frezen.

 

Gekoelde kogelomloopspillen

 Net als de eerste twee drieassers is ook de nieuwe vijfasser een bewerkingscentrum van Hartford, geleverd door Promas. De Hartford 5A-65E heeft een bed met een bereik van 650 bij 520 mm (XY) bij 500 mm (Z), een 15.000 toeren spindel en een gereedschapmagazijn met 60 posities. Voor een constante nauwkeurigheid koelt Hartford de kogelomloopspillen. De beide deuren aan de voorzijde en de rechter zijkant schuiven ver open, zodat de machine heel goed toegankelijk is. ‘Niet alleen bij het instellen, ook voor het reinigen. Je komt overal goed bij', zegt Reumer. Hartford heeft voor deze nieuwe machine een Industrie 4.0 besturing ontwikkeld, Hartrol Plus. LM Verspaning heeft echter gekozen voor de uitvoering met de Heidenhain 640 besturing. ‘Die zit ook op de andere machines', zegt Driessen. Het bewerkingscentrum, dat Promas in maart nog op de Technishow toonde, is voorbereid voor automatisering. Die stap denken de beide metaalondernemers over enkele jaren te zetten.

 

Prijskwaliteit verhouding

Dat ze ook voor hun derde machine voor Hartford kiezen, heeft alles te maken met de ervaringen die ze met de beide drieassers van het Taiwanese merk hebben opgedaan. Driessen: ‘De prijskwaliteit verhouding van Hartford is gewoon goed. De machines hebben tot nog toe nauwelijks storingen gehad. Qua nauwkeurigheid doen ze niet onder voor Duitse machines.' En als er een keer een storing is, weten ze dat ze kunnen rekenen op Promas. ‘Binnen een dag heeft de monteur de storing opgelost.'

 

LM Verspaning
Promas  

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Beschikbaar - Find your Flex Forces

meer ...
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts