zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Cao Metalektro 2018: bonden denken al aan acties


Deventer, 9 mei 2018
De onderhandelingen voor een nieuwe cao Metalektro hebben op 7 mei, de derde dag, nog niet veel opgeleverd. De standpunten over de werktijden liggen uiteen. De werkgevers hameren op een verantwoorde loonafspraak, die de vakbonden te mager vinden. De bonden vragen 3,5 procent per jaar, terwijl de werkgevers een cao-looptijd willen van 31 maanden. De bonden schrijven dat de kans heel klein is geworden dat het nog zonder acties tot een goede cao kan komen. Op 16 mei is de volgende – volgens de bonden de laatste - poging om er samen uit te komen.

Volgens de FME - die optreedt namens de werkgevers, verlopen de gesprekken moeizaam door de verschillende invalshoeken en de complexiteit van de toekomstige vraagstukken. De FME verwacht dat naast 16 mei nog aanvullende gesprekken nodig zullen zijn om tot een mogelijk principeakkoord te komen.

 

Werktijden

Met betrekking tot de werktijden, waaronder zeggenschap over werktijden, nachtdiensten, ploegendiensten, overwerk maar ook het generatiepact, liggen de standpunten nog steeds uiteen. FME is van mening dat de mogelijkheden van de cao beter benut kunnen worden om bijvoorbeeld tijdelijk minder te werken of met deeltijdpensioen te gaan en andere vormen van individueel maatwerk mogelijk te maken. Een vitaliteitspact voor alle medewerkers is dan ook essentieel, ongeacht de leeftijd.

Volgens FNV Metaal willen de werkgevers overwerk niet beperken, het ploegenroosters ongezond houden, de werknemers geen zeggenschap geven over werktijden. Verder willen ze in plaats van een generatiepact een ouderenregeling voor 63- plussers in de vorm van 80/80/100 (80 % werken, 80% loon en 100% pensioenopbouw); geen afspraken over instroom van jongeren in vaste banen; de flexwerkers en/of uitzendkrachten in de sector geen eerlijk loon te geven, want dat kost de werkgevers te veel, en; de premie vroegpensioen in eigen zak steken.

Verder vinden de bonden het loonbod volstrekt onder de maat is. De bonden willen 3,5 procent per jaar. De werkgevers willen een cao-looptijd van 31 maanden waarbij d werknemers in de basis-cao er 1 procent per 1 oktober 2018 bij krijgen, 3 procent per 1 juli 2019 en 1,7 procent per 1 juli 2020. Werknemers boven de basis-cao krijgen daar de helft van. Jongeren tot 23 jaar krijgen een magere uitkering van 0,5 procent in januari 2019 en in januari 2020.

 

Werk verandert

De FME wil samen met de vakbonden werken aan een visie op sociale vernieuwing. Ook de arbeidsverhoudingen veranderen. De werkgevers willen een cao met afspraken die gelden voor de hele sector en met ruimte voor eigen invulling op ondernemingsniveau. ‘Een cao die past bij de diversiteit van onze bedrijven en medewerkers', aldus FME. De bonden vinden dat zij hiermee buiten de deur worden gehouden en hun positie als vakbond wordt aangetast.

 

Standpunt FME

Pamflet FNV Metaal

Cao Metalektro 2018: bonden denken al aan acties'
De onderhandelingen voor een nieuwe cao Metalektro hebben op 7 mei, de derde dag, nog niet veel opgeleverd.
1/1
 
 
       
 

Reacties (1)

jasy

Generatiepact lijkt nergens op dan betaal je het nog zelf.Ik ga voor het generatiepact van de kleinmetaal dat is prachtig 60/80/100 en 60 jaar.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Beschikbaar - Find your Flex Forces

meer ...
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts