zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Ultimaker introduceert nieuwe 3D-kunststofprinter op de Hannover Messe


Hannover (DE), 3 mei 2018
Auteur:
Gerard ten Bulte
Met de introductie van de nieuwe Ultimaker S5 3D-kunststofprinter verlaat de Nederlandse producent de hobbymarkt en richt het de blik op industriële markten voor het 3D-printen van prototypes, reserveonderdelen en van kleine series. Dit blijkt uit een vraaggesprek dat Vraag & Aanbod had met Siert Wijnia, medeoprichter en CTO en Paul Heiden, senior vice president product management van Ultimaker.

Dat gesprek vond plaats op de Hannover Messe waar maandag 23 april de wereldwijde introductie plaatsvond van deze nieuwe 3D-printer. ‘De hele ontwikkeling van idee tot eindproduct heeft iets meer dan een jaar geduurd. In die periode is de nieuwe 3D-kunststofprinter ook uitgebreid en veelvuldig getest bij partijen als Decathlon, Renault, Ford en Zeiss. Die gehele periode hebben we moeten voorfinancieren, want je wil op het moment van introductie ook op de ‘schappen' liggen voor verkoop. En dat is helemaal volgens plan verlopen. De S5 ligt vanaf 15 mei in de winkels. Maar dan wel gelijk bij 50 leveranciers wereldwijd', aldus Wijnia en Heiden.

 

In de volgende '60 seconden in de maak' vertelt de Siert Wijnia, medeoprichter en CTO van Ultimaker in het kort over de belangrijkste verbeteringen van de nieuwe Ultimaker S5  

 

 

 

‘Dat we ons nu meer richting industriële markten bewegen, betekent niet dat we kunnen concurreren met de grotere partijen als HP, Stratasys en 3D Systems, want dan heb je het over veel duurdere machines van tienduizenden euro's. Wij doen het voor minder', zegt Wijnia lachend.

 

Kwaliteitslag

Met de Ultimaker S5 heeft het bedrijf een flinke kwaliteitsslag gemaakt. ‘Als je deze machine vergelijkt met de Ultimaker 3 dan hebben we een aantal nieuwe functies geïntegreerd. Ten eerste hebben we hem groter gemaakt. Hij is nu 330 mm bij 240 mm bij 300 mm in de hoogte. Dat lijkt triviaal, maar dat is het niet want met een groter bouwvolume is het lastiger om de kwaliteit van het printproces te behouden, maar dit is ons gelukt. Groter hoeft niet want we willen blijven werken in de desktop-omgeving, daar blijven we ons ook op focussen', weet Wijnia.
 ‘Een volgende punt van verbetering is een gebruiksvriendelijkere userinterface. We hebben een aanraakscherm toegevoegd zodat de gebruiker de printer veel intuïtiever en simpelere kan bedienen. Verder heeft de S5 deurtjes aan de voorzijde zodat de warmtehuishouding aan de binnenkant van de machine veel stabieler is. Ook zorgt de nieuwe 3D-printer voor een betere hechting van de eerste kunststof printlaag aan het glazen bed. Dat komt door de goede gridmeting aan de onderkant. We noemen dat multipoint bedleveling. Deze verbeterde leveling zorgt voor een perfecte eerste laag en compenseert het printbed tijdens het printen. Dit maakt het onbeheerd gebruik van de 3D-printer mogelijk. Verder is de nieuwe S5 voorzien van dual extrusion en heeft hij een verbeterde feeder, met een filament flow-sensor die een print automatisch pauzeert en hervat wanneer de materialen op zijn. Hierdoor blijft de printkwaliteit onaangetast', verzekerd Wijnia ons. ‘Met de printkop halen we laagdiktes tot 0,6 mm én nauwkeurigheden van 50 tot 400 mu.'

 

Software

‘Een heel belangrijke verbetering zit in de software', vertelt Heiden. ‘Een perfecte print is het resultaat van perfecte afstemming tussen hardware (de 3D-printer), software (Ultimaker Cura) en materialen. Via de software kunnen we namelijk alle specificaties instellen en bijstellen op de meest gunstige waarde voor onze 3D-printers. We hebben het dan over specificaties als temperatuur, snelheid, afkoeling, de toestand van het printbed en hoe de printkop een bocht neemt.' Overigens kan de Ultimaker vanaf herfst 2018 met een speciale geanodiseerde aluminium bouwplaat worden uitgerust.
Op dezelfde dag als in Hannover werd de Ultimaker S5 op 23 april in de VS door CEO Jos Burger aangekondigd op de vakbeurs Rapid + TCT (23-26 april) in Fort Worth (Texas, VS). ‘Zo stonden we op een dag op twee continenten met onze nieuwe S5', aldus Heiden.


Zoals opgemerkt kan de Ultimaker S5 een breed scala aan materialen printen: van PLA tot geavanceerde technische materialen, zoals nylon en polycarbonaat. Burger kondigde op 24 april op Rapid + TCT een aantal samenwerkingsverbanden aan met producenten van technische kunststoffen en composietmaterialen voor de Ultimaker 3D-printers. Die samenwerking is aangegaan met de mondiale leveranciers van filament DSM, BASF, Dupont Transportation & Advanced Polymers, Owens Corning, Mitsubishi, Henkel, Kuraray, Solvay en Clariant.Wijnia vertelt dat de Ultimaker S5 op de beurs enthousiast is ontvangen. ‘Dat is een van de redenen dat een grote interieurbouwer voor vliegtuigen ons heeft laten weten met onze nieuwe 3D-kunststofprinter te willen gaan werken voor het printen van prototypes en reserveonderdelen', zegt Heiden.

 

Tough PLA en App

Ultimaker introduceerde naast de S5 nog twee producten. Dat is Tough PLA, een technisch PLA filament geoptimaliseerd voor het printen van modellen van groter formaat, zoals functionele prototypes en tooling, zonder delaminatie of kromtrekken. Dit materiaal heeft een gelijke impactsterkte en hogere stijfheid vergeleken met de Ultimaker ABS, maar Tough PLA is minder broos dan regulier PLA.
Tot slot introduceerde het bedrijf de Ultimaker App, die het mogelijk maakt voor gebruikers om via telefoon of tablet op de hoogte te blijven van de voortgang van het printen. De gratis app stuurt notificaties wanneer een printtaak klaar is, of wanneer een printer aandacht of onderhoud nodig heeft. De app is, evenals de 3D-printer S5 en het nieuwe Tough PLA-filament, wereldwijd beschikbaar vanaf 15 mei voor Android en iOS.

 

  

Ultimaker introduceert nieuwe 3D-kunststofprinter op de Hannover Messe'
Siert Wijnia (rechts), medeoprichter en CTO van Ultimaker en Paul Heiden, senior vice president product management voor de nieuwe 3D-kunststofprinter Ultimaker S5.
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Beschikbaar - Find your Flex Forces

meer ...
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts