zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nog geen overeenstemming over nieuwe cao Metalektro


Utrecht, 10 april 2018
De tweede onderhandelingsronde voor een nieuwe cao Metalektro zit erop. Extra bijzonder van deze onderhandelingen, is dat het deze maand 100 jaar geleden is dat het eerste overleg tussen werknemers en werkgevers in de metaalindustrie plaatsvond. Ook na 100 jaar gaat het niet van een leien dakje. Dus geen overeenstemming tussen werkgevers en bonden.

De werkgevers hadden dinsdagmorgen nog geen reactie na de tweede onderhandelingsdag op 9 april. De bonden wel en van die laatsten vind FNV Metaal dat de werkgevers op een verkeerd spoor zitten. FNV Metaal schrijft op zijn website onder andere het volgende: ‘De werkgevers wijzen onze voorstellen over loon, het generatiepact en zeggenschap over je werktijden af. De bazen in de Metalektro willen vooral individuele afspraken tussen bedrijven en werknemers, geen cao-afspraken die voor iedereen gelden. Dit noemen ze maatwerk, maar je zou het ook willekeur kunnen noemen', aldus FNV Metaal.

 

Geen zeggenschap

‘Je moet als werknemer in de Metalektro te veel, te vaak en te lang doorwerken. Je hebt weinig of geen zeggenschap over de werktijden en wanneer je vrij neemt. Daardoor is het moeilijk om je werk en je privéleven in balans te houden. De hoge werkdruk is slecht voor je gezondheid', vindt de bond. ‘De werkgevers nemen onze voorstellen niet serieus, maar wijzen ze vrijwel allemaal af. De bonden willen in ieder geval: een loonsverhoging van 3,5 procent, beschermende en verlichtende maatregelen voor werken in ploegen- en consignatiediensten, structureel minder overwerk; en een generatiepact, waardoor je als oudere werknemer korter kan werken. Er ontstaat dan ruimte voor nieuwe, vaste werknemers. 

 

Nog meer verslechteringen

Volgens de bonden hebben de werkgevers geen problemen met ploegen- en consignatiediensten. ‘Ook over werktijden zijn geen verdere afspraken nodig, vinden ze, en een generatiepact, dat is niet nodig. Werknemers kunnen hun eigen vrije uren inzetten (om 4 dagen te werken) of hun eigen geld (door deeltijdpensioen). De maatregelen om oudere werknemers langer inzetbaar en gezond te houden, moeten uit de cao. En de werkgevers hebben nog meer verslechteringen', vindt FNV Metaal.

 

‘We lijken dus op een dood spoor te zitten. De werkgevers bieden niets. De derde onderhandelingsronde is op 7 mei. Dan moeten ze onze voorstellen serieus gaan nemen!' FNV Metaal heeft in een pamplet zijn voorstellen en die van de werkgever op een rijtje gezet. Ga naar https://bit.ly/2HplBgP  om het pamflet te downloaden. 

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Onze Merken

       
       
            

 

Contactinformatie

Leijenaar B.V.                 Postbus 384
Nijverheidsweg 13        1270 AJ Huizen
1271 EA Huizen

tel: 035 - 69 39 305
fax: 035 - 69 36 552

e-mail: info@leijenaar.nl