zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nog geen overeenstemming over nieuwe cao Metalektro


Utrecht, 10 april 2018
De tweede onderhandelingsronde voor een nieuwe cao Metalektro zit erop. Extra bijzonder van deze onderhandelingen, is dat het deze maand 100 jaar geleden is dat het eerste overleg tussen werknemers en werkgevers in de metaalindustrie plaatsvond. Ook na 100 jaar gaat het niet van een leien dakje. Dus geen overeenstemming tussen werkgevers en bonden.

De werkgevers hadden dinsdagmorgen nog geen reactie na de tweede onderhandelingsdag op 9 april. De bonden wel en van die laatsten vind FNV Metaal dat de werkgevers op een verkeerd spoor zitten. FNV Metaal schrijft op zijn website onder andere het volgende: ‘De werkgevers wijzen onze voorstellen over loon, het generatiepact en zeggenschap over je werktijden af. De bazen in de Metalektro willen vooral individuele afspraken tussen bedrijven en werknemers, geen cao-afspraken die voor iedereen gelden. Dit noemen ze maatwerk, maar je zou het ook willekeur kunnen noemen', aldus FNV Metaal.

 

Geen zeggenschap

‘Je moet als werknemer in de Metalektro te veel, te vaak en te lang doorwerken. Je hebt weinig of geen zeggenschap over de werktijden en wanneer je vrij neemt. Daardoor is het moeilijk om je werk en je privéleven in balans te houden. De hoge werkdruk is slecht voor je gezondheid', vindt de bond. ‘De werkgevers nemen onze voorstellen niet serieus, maar wijzen ze vrijwel allemaal af. De bonden willen in ieder geval: een loonsverhoging van 3,5 procent, beschermende en verlichtende maatregelen voor werken in ploegen- en consignatiediensten, structureel minder overwerk; en een generatiepact, waardoor je als oudere werknemer korter kan werken. Er ontstaat dan ruimte voor nieuwe, vaste werknemers. 

 

Nog meer verslechteringen

Volgens de bonden hebben de werkgevers geen problemen met ploegen- en consignatiediensten. ‘Ook over werktijden zijn geen verdere afspraken nodig, vinden ze, en een generatiepact, dat is niet nodig. Werknemers kunnen hun eigen vrije uren inzetten (om 4 dagen te werken) of hun eigen geld (door deeltijdpensioen). De maatregelen om oudere werknemers langer inzetbaar en gezond te houden, moeten uit de cao. En de werkgevers hebben nog meer verslechteringen', vindt FNV Metaal.

 

‘We lijken dus op een dood spoor te zitten. De werkgevers bieden niets. De derde onderhandelingsronde is op 7 mei. Dan moeten ze onze voorstellen serieus gaan nemen!' FNV Metaal heeft in een pamplet zijn voorstellen en die van de werkgever op een rijtje gezet. Ga naar https://bit.ly/2HplBgP  om het pamflet te downloaden. 

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

AFAB Contact

Plotterweg 24
3821 BB Amersfoort
Postbus 93
3800 AB Amersfoort

T: 033 - 454 1000
F: 033 - 454 1001
Volg afab op twitter

Neem contact op met AFAB »

 

AFAB Nieuws

Zes op de tien hypotheken wordt via het intermediair gesloten
In de laatste AFM Consumentenmonitor is het aandeel van het tussenpersoonkanaal (41%) voor het eerst groter dan het bankkanaal. Het marktaandeel van hypotheekwinkels is stabiel rond de 20%. Slechts een kwart van de hypotheekadviezen wordt nog met provisie betaald. De AFM heeft op haar website alle informatie over het komende provisieverbod op één plaats verzameld.
Lees meer »
Verlaagde overdrachtsbelasting blijft
De verlaagde overdrachtsbelasting van 2% blijft bestaan. Voor huizenkopers blijft het kopen van een huis daarmee extra aantrekkelijk. De verlaging van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% werd in juni 2011 ingevoerd. De maatregel blijft nu ook na 1 juli 2012 gelden. Zo hoopt de politiek ook in de toekomst de verkoop van de huizen te stimuleren.
Lees meer »
Langdurig rood staan bij bank duur
Rood staan is een vorm van geld lenen die veel banken bieden aan houders van een betaalrekening. Wat niet alle rekeninghouders weten is dat zij een hoge rente betalen voor rood staan. Het rentetarief ligt tussen de 8 en 15 procent. AFAB helpt u graag bij het vinden van een goedkopere en passende lening.
Lees meer »