zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Serieproductie in kunststof zonder matrijskosten


Utrecht, 5 april 2018
Machine- en apparatenbouwers lopen bij de productie van kunststof onderdelen vaak aan tegen het probleem dat de matrijskosten relatief hoog zijn ten opzichte van de aantallen. Gevolg is dat dergelijke producten vaak niet verder dan de ‘tekenkamer’ komen. RP2 Industrial ziet de oplossing door seriematige productie met een HP MultiJet Fusion 3D-printer. ‘Omdat bij het 3D-printproces de hoge kosten voor matrijzen komen te vervallen, kan je al vanaf seriegrootte 1 sneller en goedkoper produceren!’, aldus directeur Ron Klauss van RP2 Industrial.

Kunststof 3D-printers zijn juist ontwikkeld om kunststof producten zonder matrijskosten te kunnen maken. Prijs en kwaliteit vormden tot nu beperkende factoren, waardoor de inzet van 3D-printers vaak beperkt blijft tot prototypes en enkelstuks. Serieproductie van kunststof producten met 3D-printers is echter al langer geen toekomstmuziek meer. Zeker sinds de introductie van de HP MultiJet Fusion 3D-printtechnologie. Daarmee is het mogelijk om series van 1 tot 1.000 stuks, of zelfs meer, sneller en goedkoper te produceren dan op dit moment met bestaande systemen mogelijk is. En dat zonder concessies te doen aan de kwaliteit, materiaalsterkte en details. Daarmee is een technologie op de markt gekomen die concurrerend is ten opzichte van spuitgieten.

  

Eén van de eersten

RP2 Industrial  zegt één van de eerste toeleveranciers in Nederland te zijn die de HP MultiJet Fusion 3D-printtechnologie inzet voor serieproductie van kunststof producten. RP2 Industrial promootte de nieuwe dienstverlening afgelopen maand op de ESEF, waar het samen met zusterbedrijf en prototypemaker RP2 de bezoekers informeerde over de mogelijkheden en voordelen van de nieuwe productietechniek. Ron Klauss: ‘We maken nu al series van enkele honderden stuks, waarbij we met prijs en levertijd kunnen concurreren met de conventionele spuitgietproductietechniek. Enerzijds omdat je de kosten en productietijd van de matrijs uitspaart, anderzijds omdat je met 3D-printen een hogere productcomplexiteit aan kan. Beide factoren, complexiteit en aantallen, bepalen het omslagpunt.  

  

Hoewel RP2 Industrial als nieuw bedrijf in serieproductie van kunststof producten stapt, is de inzet van 3D-printtechnologie niet nieuw voor de oprichters. Het zusterbedrijf RP - wat staat voor Real Parts/Rapid Production - maakt zowel prototypes als eindproducten in kleine aantallen. De focus ligt vooral op nabewerking, mallen maken en gietwerk.  

  

Kostenbesparing

Met de HP MultiJet Fusion 4200 3D-printer produceert de toeleverancier al series van 100 tot 1.000 stuks voor zowel machine- en apparaten als instrumentenmakers. Ron Klauss: ‘Juist deze branches ontwikkelen vaak complexe onderdelen, waarbij de hoge matrijskosten zwaar meewegen in de kosten voor het eindproduct. De eerste bedrijven weten ons dus al te vinden en hebben daar aanzienlijke besparing kunnen realiseren, zowel op kosten als levertijd. (...) We hebben de printer nu nog voor een kwart gevuld maar verwachten dat nog dit jaar uit te bouwen naar twee volle printshifts per dag om daarna de productiecapaciteit verder uit te moeten bouwen.' 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts