zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Staaloorlog: Europa maakt zich klaar om terug te slaan met heffingen op Amerikaanse producten


8 maart 2018
Europa maakt zich op om terug te slaan naar Amerika als president Trump zijn plannen doorzet om buitenlands staal en aluminium extra te belasten. Brussel werd het deze week eens over een lijst van honderd zorgvuldig gekozen Amerikaanse producten waarop in no-time ook een heffing van 25 procent kan worden losgelaten.

Dat meldt het AD. Handelscommissaris Cecilia Malmström maakte dat bekend na afloop van het wekelijkse beraad van de Europese Commissie. De lijst met producten zoals kleding, motorfietsen, sterke drank, landbouwproducten en cosmetica gaat nu het overleg met lidstaten in. 

 

Malmström zei niet te kunnen begrijpen hoe Trump importheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium kan opleggen op basis van ‘nationale veiligheid', ook al niet omdat de Europese staalexport naar Amerika betrekking heeft op kleine hoeveelheden hoogwaardig en zeer gespecialiseerd staal. Malmström: 'Hoe zou Europa, een partner en bondgenoot, een bedreiging kunnen zijn voor de Verenigde Staten? We vragen voortdurend opheldering. Dit schaadt de trans-Atlantische verhoudingen.'

 

'Proportioneel' 

De Europese vergeldingslijst komt niet in de plaats van een WTO-procedure, maar die neemt volgens Brussel te veel tijd om op te kunnen wachten. Europa wil, als het nodig is, ‘meteen, stevig en proportioneel' zelf kunnen terugslaan. De lijst wordt de komende dagen verder uitgewerkt, maar blijft in de kast liggen totdat Amerika zijn dreigementen tot uitvoering brengt. 

 

In een reactie zegt staalreus Tata Steel zich zorgen te maken over de heffingen. Volgens de leiding van de Europese divisie van Tata, waar ook de productielocatie in IJmuiden onder valt, zijn 'passende maatregelen' nodig om een negatief effect voor de Europese markt te voorkomen. Volgens commercieel directeur Henrik Adam van Tata Steel Europe, dat op het punt staat te fuseren met het Duitse ThyssenKrupp, wordt de Europese markt mogelijk gedwongen om staal op te nemen dat eigenlijk was bedoeld voor de Amerikaanse markt. Tata Steel slijt daar jaarlijks voor een half miljard euro aan staal.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Beschikbaar - Find your Flex Forces

meer ...
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts