Doorbraak in flexibele robotisering: Teqram laat het zien op TechniShow

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Conventionele robots staan bekend als zeer productief, betrouwbaar en nauwkeurig. Deze robots hebben echter het nadeel dat ze beperkt zijn in hun mogelijkheden. Een voor de mens doodsimpele taak als het oppakken van twee afwijkende en ongesorteerde producten uit een bak, ofwel bin-picking, bleek voor een robot een onmogelijke opgave.

Voor een dergelijke verwerking van producten die in grote variatie en ongestructureerd worden aangevoerd, moeten robots ‘intelligent’ zijn en kunnen ‘zien’ wat ze doen. Software en vision zijn vereist om vision guided robotics mogelijk te maken.

Teqram heeft het antwoord op dit vraagstuk gevonden en maakt visiongestuurde robotica mogelijk dankzij de zelfontwikkelde Easy technologie. Een complete software- en visionoplossing die intelligente, flexibele besturing van de robot mogelijk maakt. De Easy-technologie van Teqram is speciaal ontwikkeld met nadruk op gebruiksvriendelijkheid en naadloze integratie.

Toepassingen

De flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid van het Easy-pakket kan breed ingezet worden voor verschillende toepassingen in productieomgevingen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Snel en betrouwbaar bin-picken van verschillende ongesorteerde producten uit een bak of pallet
  • Flexibele Machine Tending voor productie zowel in kleine als in grote volumes
  • (De-)Palletizing van sterk variërende producten
  • Zeer nauwkeurige Machine Vision voor industriële applicaties
  • Automatiseren van machines zoals ontbraammachines
  • Uitvoeren van kwaliteitsinspecties van producten terwijl ze door de robot verplaatst worden

Naast bovenstaande toepassingen kent het automatiseren van productieprocessen middels vision guided robotics een aantal belangrijke voordelen. Processen die normaal gesproken fysiek zwaar, vervuilend, eentonig of gevaarlijk zijn, kunnen nu door een vision-guided robot worden uitgevoerd. Daarnaast levert de robot een constante hoge kwaliteit, ongeacht de hoeveelheid werk. Tot slot biedt automatiseren economische voordelen, zoals besparingen op personeelskosten en het inzetten van de robot buiten gebruikelijke werktijden.

Behoefte aan automatisering

De Easy-techniek van Teqram is een direct antwoord op de stijgende vraag naar en behoefte aan flexibele automatisering. Klanten komen steeds vaker met complexere vragen. De variatie in hun producten wordt groter, de seriegrootte neemt af en in steeds kortere tijd moet de hoogste kwaliteit tegen de laagste kosten geleverd worden. Deze trend is industriebreed zichtbaar en het antwoord daarop is flexibele automatisering. Flexibiliteit is nodig om snel op de onvoorspelbare klantvraag te kunnen reageren, automatisering zorgt voor het kunnen garanderen van constant hoge kwaliteit en het terugdringen van de hoge loonkosten. In Duitsland werken bedrijven hieraan onder de noemer Industrie 4.0, in Nederland heet het Smart Industry: automatisering, digitalisering en robotisering.

Het Easy pakket

De Easy-technologie van Teqram bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Het gepatenteerde 3D-visionplatform EasyEye, deze kern-technologie maakt optisch-programmeren met 3D-vision mogelijk. Dit biedt het zicht dat de robot nodig heeft om flexibel te kunnen reageren op veranderingen in producten en omgeving.
  • De robuuste robotarm met slimme grippertechnologie EasyBot. Deze geavanceerde grippertechnologie van de EasyBot stelt de robotarm in staat om voor vrijwel elk oppervlakte de juiste gripper in te zetten. Enkele voorbeelden hiervan zijn magneten, vacuüms en feedback-grippers.
  • EasyFlexibleFramework, een open platform voor modulaire softwareontwikkeling. Het EasyFlexibleFramework is de software-ontwikkelomgeving van de EasyEye® en is ontworpen als gereedschapskist om lastige 3D-vision processen zoals bin-picking op te kunnen lossen.
  • EasyIO is de  flexibele, multi-connectivity I/O voor gedistribueerde besturing en dataverwerking. EasyIO beheert de in- en output van alle verkregen data. EasyEye genereert veel geometrische en optische informatie. Het aanbieden van deze informatie aan de op het netwerk aangesloten proces- en opslagsystemen wordt mogelijk gemaakt door EasyIO.

Voor elke toepassing van vision guided robotics wordt eerst een uitvoerige business case gemaakt. Hierin komen uitdagingen aan bod zoals verschillende lichtomstandigheden, vervuilende omgevingen en complicaties als roest, bramen of beschadigingen. Bij het ontwikkelen en testen van de software is veel aandacht besteed aan de robuustheid van de vision-applicaties voor deze omgevingscondities. Een speciale uitdaging voor traditionele metaalbedrijven is het software-intensieve karakter van vision. Met het laagdrempelige Easy-pakket biedt Teqram daar antwoord op teqram.com


Teqram laat u graag de mogelijkheden van flexibele automatisering zien tijdens de TechniShow van 20 tot en met 23 maart. Teqram is aanwezig in hal 10 op stand F020 en zal de gehele week bin-picking demonstraties geven met een testopstelling.

Benieuwd wat Teqram voor u kan betekenen op het gebied flexibele automatisering zoals bin-picking? Vraag dan nu een vrijblijvende demo aan voor uw eigen producten!


Het easyEye®systeem maakt bin-picking van ongesorteerde producten in een bak mogelijk.

Twee EasyEye® robots beladen een transportband met willekeurig gestapelde producten.