zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Kunststofproducent Rompa bouwt fabriek in Duitsland


Tilburg, 13 februari 2018
In de afgelopen decennia is een groot deel van de westerse productie verplaatst naar Oost-Europa en Azië maar de Rompa Group vindt het tijd voor de volgende stap, namelijk die van het local-for-local produceren. De Nederlandse kunststofproducent opent dit jaar zijn eerste fabriek in Duitsland, speciaal om de lokale markt te bedienen.

Na een succesvol eerste project ging Rompa in 2017 een tienjarige samenwerking aan met het Duitse bedrijf Britax Römer. Deze twee bedrijven bouwden een goede relatie op, wat al snel leidde tot vervolgstappen. Voor de auto- en fietszitjes van Britax Römer produceert Rompa verschillende kunststof onderdelen, zoals de shell waarin het kind zit of ligt. Dit is een relatief groot formaat product dat daarom lastig is te vervoeren. Volgens directeur Patrick Gerard van Rompa is het reduceren van transportkosten dan ook de belangrijkste reden om te investeren in een Duitse productielocatie. "Op dit moment produceren we in Tsjechië en vandaaruit transporteren we de producten naar Leipheim in Duitsland. Met de nieuwe fabriek, die pal naast de fabriek van Britax Römer wordt gebouwd, kunnen we de producten sneller en goedkoper leveren."

 

Treintje door tunnel

Het is niet alleen vanuit tijds- en kostenoogpunt voordelig om lokaal te produceren. Het is ook beter voor het milieu, vindt Gerard: 'Wij stellen alles in het werk om onze processen zo duurzaam en lean mogelijk in te richten. Deze stap past bij die gedachte. Doordat we dicht bij de klant zitten, worden overbodige handelingen en bewegingen tot een minimum beperkt.'


Een slimme oplossing is een korte verbindingstunnel tussen de beide gebouwen. Via een speciaal treintje dat door deze tunnel rijdt, worden de onderdelen naar Britax Römer vervoerd. Met de nieuwe fabriek zegt Rompa ook een steentje bij te dragen aan de economie in de regio Leipheim. In eerste instantie is er werk voor zo'n 25 medewerkers.

 

Vijf grote spuitgietmachines

In december 2017 kocht Rompa de grond naast de fabriek van Britax Römer. De bouw van de fabriek (van 4.500 m2) is inmiddels in volle gang. Er komen vijf grote spuitgietmachines met een sluitkracht van 1.200 ton. Naar verwachting rollen de eerste kunststofonderdelen er eind 2018 van de band. In de nieuwe fabriek gaat Rompa de logistieke methode 'just-in-sequence' hanteren. Patrick Gerard: 'We leveren de producten precies op het juiste tijdstip én in de juiste volgorde, zodat ze direct door kunnen naar de assemblagelijn van Britax Römer. Dit vraagt om een strakke planning en een nauwe logistieke samenwerking. De complete coördinatie is in handen van onze logistieke experts in Tsjechië.' Ook op andere fronten maakt de fabriek in Duitsland gebruik van de expertise van Rompa CZ. Zo staat de 'lean' werkwijze centraal. 'We richten ons hier puur op productie. Ondersteunende diensten zoals order entry, facturatie en het bestellen van grondstoffen blijven we zo veel mogelijk in Tsjechië organiseren.'

 

Rompa Group

Rompa is een Nederlandse kunststofleverancier met het hoofdkantoor in Tilburg en met wereldwijde productielocaties. Voor diverse klanten in bijvoorbeeld de automotive-, consumentenelektronica-, industrie- en medische sector maakt Rompa compleet afgewerkte kunststofproducten en -halffabricaten, eventueel inclusief de elektronica. De expertises zijn spuitgieten, thermovormen, electronical manufacturing services en assembleren.

 

Bron: kunststofenrubber.nl

 

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Beschikbaar - Find your Flex Forces

meer ...
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts