zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Duitse machinebouwers sluiten 2017 af met vuurwerk


Frankfurt am Main (DE) , 6 februari 2018
De Duitse machine-industrie boekte vorig jaar met een omzet van 15,7 miljard euro en 4 procent groei een nieuw record. Voor 2018 verwacht de VDW met 5 procent een nog hogere groei. De groei in 2017 kwam vooral door het vierde kwartaal. De orderportefeuille van de Duitse machine-industrie steeg in dat kwartaal met 24 procent in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar.

De binnenlandse orders stegen met 48 procent en de buitenlandse orders groeiden met 13 procent.Over geheel 2017 zijn er 8 procent meer orders geschreven; de binnenlandse orders met 10 procent en de ‘overzeese orders' met 7 procent waarbij de eurolanden zich positioneerden als trekpaard. ‘De tweede helft van het jaar kwam de doorbraak vooral uit eigen land', aldus Wilfried Schäfer, managing director van de branchevereniging VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) tijdens een persconferentie op 5 februari in Frankfurt am Main. ‘De binnenlandse orders daalden in de eerste helft van het jaar nog met dubbele cijfers, in de tweede helft keerde het tij en investeerde de Duitse industrie weer fors', constateert Schäfer. Vooral na de EMO Hannover 2017 in september ging de Duitse industrie helemaal los: in oktober met 41 procent, in november zelfs met een plus van 67 procent en in december 37 procent hoger.

 

Deze groeiexplosiie kan volgens de manager worden verklaard door de goede economische situatie wereldwijd en de orders die zijn geboekt als gevolg van de vakbeurs EMO in september. Investeringen in belangrijke gebruikersindustrieën en de investeringen in machinegereedschappen nemen in alle regio's toe. ‘Dienovereenkomstig verwachtten de klanten goede zaken en schroefden ze hun machinecapaciteiten op', vat Schaefer de wereldwijde machinemarkt samen. ‘Alle technologieën van de machinegereedschappen profiteren hiervan', vervolgt hij. 'Uiteindelijk hebben ook de producenten van omvormtechnologie eind 2017 weer grote orders ontvangen die in de voorgaande maanden ontbraken.'

 

2018 breekt door de 16 miljard euro

Voor 2018 zijn de vooruitzichten erg goed. 'Aan de ene kant groeit de wereldeconomie sterk, aan de andere kant zal de internationale machinegebruiksconsumptie met 3,6 procent groeien', legt Heinz-Jürgen Prokop, voorzitter van de VDW tijdens de zelfdde persconferentie uit. Dit was vooral te danken aan Europa. Amerika kent ook een sterke groei, terwijl het momentum in Azië enigszins vertraagt ??als gevolg van de hoge groei in 2017. (...) 'Al met al is de vraag naar gereedschapsmachines zeldzaam breed. Veel bedrijven kunnen hiervan profiteren. De aantrekkelijke orders zorgen voor een voortzetting van de Duitse productiegroei. Met een plus van 5 procent breekt de orderpportefeuille in 2018 voor de eerste door de 16 miljard euro', voorspelt Prokop.

 

De Duitse machinegereedschappenindustrie is een van de vijf grootste takken in de machinebouw. Het levert productietechnologie voor metaalbewerking aan alle industrieën en draagt aanzienlijk bij tot innovatie en productiviteitsvoordelen in de industrie. In 2017 produceerde deze industrie met ongeveer 72.000 werknemers (jaargemiddelde in 2017, bedrijven met meer dan 50 werknemers) machines en diensten ter waarde van ongeveer 15,7 miljard euro.  

 

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Beschikbaar - Find your Flex Forces

meer ...
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts