Zoeken
verfijnd zoeken marktplaats
 
 

Plasticvisser Boyan Slat verkozen tot Nederlander van het jaar


Amsterdam, 12 december 2017
Elsevier Weekblad heeft de jonge uitvinder en ondernemer Boyan Slat tot Nederlander van het Jaar 2017 verkozen. Slat is oprichter van de organisatie The Ocean Cleanup. 'Het leuke aan Boyan Slat is dat hij niets heeft van de typische milieuactivist die vooral overal tégen is.'

Slat (23) werkt inmiddels een aantal jaren aan het concretiseren van zijn idee om met grote drijvende plasticvangers het afval op te ruimen dat zich in de zogenoemde garbage patches in de oceanen heeft verzameld. De jonge Slat haalde tientallen miljoenen euro's op bij geldschieters en bouwde The Ocean Cleanup uit tot een professionele organisatie met zo'n 75 werknemers. Diverse miljardairs en overheden en sponsors schaarden zich inmiddels achter zijn plan. In 2017 kreeg zijn plan definitief vorm en volgend jaar begint de Ocean Cleanup met het schoonvegen van de wereldzeeën.

 

Lees ook: Ocean Cleanup Next Fase op kunststofenrubber.nl

 

Zie ook in pdf het artikel dat in juni is gepubliceerd in vakblad Kunststof & Rubber

 Ocean Cleanup Next Fase 1.
 Ocean Cleanup Next Fase 2.
 

Verkiezing

Elsevier Weekblad verkiest jaarlijks een Nederlander van het Jaar, iemand die een stempel op het afgelopen jaar heeft gedrukt - en dat kan in negatieve of positieve zin zijn.  Het kan ook iemand zijn die het betreffende jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. Vooral dat laatste is van toepassing op Boyan Slat, die met zijn onverschrokken aanpak tal van tegenslagen overwon en telkens weer oplossingen vindt waar anderen problemen zien.

 

Liever innovatie dan boosheid

Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad noemt Slat inspirerend. "Het leuke aan Boyan Slat is dat hij niets heeft van de typische milieuactivist die vooral overal tégen is. Hij moet ook niets hebben van het opgeheven vingertje of de gebalde vuist. Hij is zelfs niet tegen plastic, dat de wereld volgens hem veel goeds heeft gebracht. Slat steekt zijn energie liever in innovatie dan in boosheid en moralisme." De mensen en de industrie veranderen, is niet zijn doel, zegt Slat zelf in een interview tegen Elsevier Weekblad. Hij gelooft in techniek. "Je moet gewoon iets slims bedenken."

 

Veertiende 

Slat is de veertiende Nederlander van het Jaar.  Eerdere verkozenen waren Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman Groenink (2005), De soldaat in Uruzgan (2006), Joop van den Ende (2007), Wouter Bos (2008), Linda de Mol (2009), De politicus (2010), Mark Rutte (2011), koningin Beatrix (2012), Wim Pijbes (2013), Ahmed Aboutaleb (2014), Dafne Schippers (2015) en Marcel Levi (2016).

(bron: Elsevier Weekblad)

 
bewaar deze pagina print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de handelskrant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts