zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Drenthe omarmt zijn verspaners


Emmen, 7 december 2017
Auteur:
Guido Kobessen
Dankzij het initiatief van drie Drentse metaalbedrijven Landes High-end Machining, Machinefabriek Emmen en Tooling Holland worden er steeds meer jonge vakmensen in de provincie opgeleid.

Nadat de Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe (BVT) vorig jaar al negen vakmensen afleverde, zijn daar er onlangs nog eens zes bijgekomen. ‘Een mooie start', zegt opleidingscoördinator John van der Laan.

Dankzij het initiatief dat drie techniekbedrijven uit de regio Zuidoost-Drenthe in 2014 namen om samen met Drenthe College nieuwe, jonge vakmensen op te leiden worden er nu concrete resultaten geboekt. Vorig jaar werden de eerste verspaners bij de deelnemende bedrijven afgeleverd. In juli volgde een tweede lichting. En als het aan opleidingscoördinator John van der Laan ligt, komen er daar nog veel meer bij, het liefst van een zo hoog mogelijk niveau. Om de verspaners nog beter voorbereid te krijgen op het werkveld, is de opleiding sinds dit schooljaar uitgebreid van twee naar drie jaar. Het eerste jaar is volledig BOL, de twee jaren die volgen zijn BBL volgens het scholingspoolmodel. Normaliter gaan leerlingen dan één dag per week naar school, bij de BVT zijn dit twee dagen. Eén dag theorie en één dag aanvullende praktijk. Die dag wordt ingevuld na overleg tussen het bedrijf en de vakschool. ‘Zo kunnen we nog meer inspelen op de behoeften van de bedrijven' zegt Van der Laan.
Leer- en werkovereenkomst


De BVT ontstond in 2014 op initiatief van Landes High-end Machining, Machinefabriek Emmen en Tooling Holland met het idee op termijn het tekort aan geschoolde vakmensen op te lossen. Dat initiatief wordt breed omarmd door het bedrijfsleven in de regio. Inmiddels is het ledental al uitgegroeid tot 23. Alle bedrijven bevestigen het belang van en de noodzaak voor een goede passende vakopleiding. De BVT biedt een leer- en werkovereenkomst. Tijdens de opleiding is de leerling in dienst van de BVT Drenthe, waarna de school de leerling detacheert bij een bedrijf. Hierdoor is de leerling tijdens de opleiding verzekerd van werk en inkomen. Al tijdens de opleiding wordt er aan de jongens getrokken, onder meer door uitzendbureaus. ‘Gelukkig weten de meeste jongens wel dat ze op de lange termijn meer hebben aan een diploma dan de paar centen die ze nu extra zouden kunnen verdienen. Gelukkig zien de goede bedrijven dat zelf ook in.' 


Werving leerlingen

Naast het aantal leden neemt ook de bekendheid van de Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe toe, merkt John van der Laan. ‘We hebben inmiddels zestien leerlingen voor het lopende schooljaar.' Toch blijft het lastig leerlingen te werven. ‘Het aantal kinderen wordt kleiner, terwijl de diversiteit in opleidingen alleen maar groter wordt. De spoeling wordt dus dunner en dan is verspaningstechniek ook nog eens een onbekende tak van sport.' Het is daarom van belang zichtbaar te zijn, bijvoorbeeld met open dagen en op beurzen, zegt Van der Laan: ‘Daar begint het zaaien.' Het verhaal waarmee de BVT de jongeren tegemoet treedt, moet daarbij zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Daarom geeft het BVT een baangarantie af bij aanvang van de opleiding en hoeft de leerling geen opleidingskosten te betalen. Maar voordat het zover is, wordt wel een aanmeldprocedure doorlopen. Dit begint met een intakegesprek. Vervolgens kan de kandidaat-leerling een dag of meerdere dagen meelopen. ‘Juist door de tijd te nemen om elkaar te leren kennen, kun je zien of iemand geschikt is voor deze opleiding. Zo voorkom je een latere teleurstelling, als dit toch niet is wat iemand verwacht.'


Detachering bij bedrijf

Voor de dagen waarop de leerling daadwerkelijk bij het bedrijf werkt, brengt de BVT het bedrijf een tarief per uur in rekening. Dit detacheringtarief is inclusief onderwijsbijdrage, kosten voor de praktijkopleiding etc. Op dit detacheringtarief zijn subsidies en fiscale maatregel in mindering gebracht (resp. Opleidings- en ontwikkelingsfonds en Wet Vermindering Afdracht Onderwijs). Het bedrijf betaalt dus een tarief dat gebaseerd is op de leeftijd van de leerling en het opleidingsstadium waarin hij of zij zich bevindt, zoals vastgelegd in de CAO.


De BVT beschikt over een modern ingericht opleidingscentrum in Emmen, in het gebouw van het Drenthe College. In deze ruimte wordt zowel de praktijk, als de daarbij behorende theorielessen gegeven. In het praktijkcentrum komt de leerling in aanraking met verschillende conventionele- en CNC-machines, programmeersystemen en diverse materialen. Tijdens de opleiding wordt ook aandacht besteed aan Duits, veilig werken en normen en waarden binnen het bedrijfsleven.
Kijkje in de praktijkruimte van de Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe.

 
       
 

Reacties (1)

Harm Kort

Naast de opleiding van BVT is "Verder In Techniek" CNC verspaningsopleiding ook stevig bezig. Hier worden CNC operators opgeleid in draaien en frezen in een tijdvak van 8 weken.
En vervolgens na examen uitgezet op een stage plaats of baan.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts