zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Wanneer vervangen robots de orderpickers en heftruckchauffeurs in onze magazijnen?


Utrecht, 16 november 2017
De komende jaren betreedt een nieuwe generatie robots onze warehouses. Het gaat om slimme robots die zelfstandig hun weg door de gangpaden vinden en de artikelen verzamelen die klanten hebben besteld.

De vraag naar automatisering voor warehouses stijgt niet alleen, maar verandert bovendien van aard. Bedrijven vragen steeds meer om flexibele en schaalbare oplossingen, zodat de vaak hoge investeringen minder risico's opleveren. Tijdens de vakbeurs Logistica van 28 tot en met 30 november in de Jaarbeurs laten verschillende magazijninrichters hun oplossingen op dit gebied. Met name robots en agv's lijken de toekomst te hebben.

 

Het begint met eenvoudige, rechthoekige dozen

De komende jaren betreedt een nieuwe generatie robots onze warehouses. Het gaat om slimme robots die zelfstandig hun weg door de gangpaden vinden en de artikelen verzamelen die klanten hebben besteld. Detlef Spee van het Fraunhofer Institut für Materiafluss & Logistik (IML) verwijst naar Magazino, de startup uit München die met succes een dergelijke orderpickrobot heeft ontwikkeld. De Duitse logistiek dienstverlener Fiege heeft eind augustus maar liefst dertig stuks besteld voor het orderpicken van schoenendozen. 'Natuurlijk starten dit soort innovaties met eenvoudige, rechthoekige dozen. Maar er zijn meer bedrijven die nu dit soort robots beginnen toe te passen. De technologie functioneert', vertelt Spee, hoofd van de afdeling intralogistiek en IT-planning bij Fraunhofer IML.

 

Het duurt geen vijf jaar meer

SSI Schäfer is achter de schermen eveneens druk bezig met de ontwikkeling van dit soort toepassingen. Dat bevestigt Martin ten Cate, salesmanager van de magazijninrichter die prominent aanwezig is op de Logistica. 'Wij bieden met SSI Robo-Pick al langer een robot die volledig automatisch artikelen van bijvoorbeeld de ene doos in de andere doos kan plaatsen. Het duurt geen vijf jaar meer voordat we soortgelijke robots op AGV's op grote schaal in onze warehouses zien rijden. Nu zijn ze vaak nog te traag, waardoor het werken met mensen vanwege hun flexibiliteit de voorkeur krijgt. Maar binnen vijf jaar heeft dit type mobiele robots zich ontwikkeld tot een betrouwbare oplossing.'

 

Flexibiliteit en schaalbaarheid

De opmars van robots en AGV's is een antwoord op de groeiende behoefte in warehouses aan flexibele en schaalbare automatisering. Dat stelt eigenaar Freek Reijnen van Spider Robotics, dat op de Logistica debuteert met de Nipper. Deze uiterst compacte AGV heeft nog het meest weg van een handpallettruck, maar dan zonder dissel. Belangrijkste kenmerk is het gebruik van een laserscanner voor het in kaart brengen van de omgeving en het bepalen van de exacte positie. "Gebruikers hoeven niet meer te investeren in een infrastructuur met reflectoren op wanden of met inductielijnen in de vloer. Mede daardoor is de Nipper in een paar dagen operationeel. Dat maakt dit soort oplossingen ook interessant voor kleinere warehouses die vroeger niet de middelen hadden om te mechaniseren of automatiseren", stelt Reijnen.

 

Registreer direct voor gratis toegang tot Logistica en ICT & Logistiek

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in de transport?

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts