zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Je hoeft niet groot te zijn voor een grote verandering, dat bewijst dit familiebedrijf maar weer


Hendrik Ido Ambacht, 21 september 2017
Auteur:
Gerard ten Bulte
Van jongs af aan is hij door vader Jan meegenomen naar fabrieken en leveranciers. Na zijn studie in 2015 kwam zoon Bart van 't Leven in het bedrijf werken, vol plannen voor Baleco Stalen Buizen. Eind vorig jaar was het dan zo ver.

Na bijna twintig jaar gevestigd te zijn in Alblasserdam, is Baleco verhuisd naar Hendrik Ido Ambacht waar kantoor en nu ook de voorraad zijn gelokaliseerd. De voorraad bestaat uit zo'n 500 ton, voornamelijk hardlopers en enkele specials.


'Het is allemaal snel gegaan', zegt Jan van 't Leven, directeur-eigenaar van het familiebedrijf Baleco. In november hebben we de bedrijfsruimte ter beschikking gekregen en in december zijn we verhuisd en werken vanaf 1 januari 2017 volledig vanuit onze nieuwe locatie in Hendrik Ido Ambacht.

 

Baleco is in 1997 van start gegaan als een zogeheten ‘bureauhandelaar', maar al snel bleek dat ze zelf wilden beschikken over een aantal hardlopers in het assortiment van vooral de naadloze dikwandige buizen. In het verleden lag deze voorraad bij de leveranciers en met name bij de toenmalige transporteur Droogers te Zuilichem.

 

Omdat Baleco altijd al de wens had om als voorraadhoudend leverancier te groeien, is er door de jaren heen met een schuin oog gekeken naar een geschikte locatie in de regio. De recessie die in 2008 inzette heeft deze plannen bevroren. In 2015 kwam zoon Bart van 't Leven in het bedrijf, inmiddels afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam en vol plannen voor Baleco. Van jongs af aan is Bart door zijn vader meegenomen naar fabrieken en leveranciers van Baleco. De buizenmaterie was voor junior dus niet geheel vreemd. Na het opzetten van een nieuw businessmodel is het plan om kantoor en voorraad samen te brengen, eind vorig jaar gerealiseerd. Vanuit de nieuwe locatie in Hendrik Ido Ambacht kan het bedrijf beter inspelen op de behoeften van de klant.


Investeringen

Toen Baleco besloot te verhuizen is Van 't Leven op zoek gegaan naar een geschikte zaagmachine, waarmee het bedrijf nauwkeurig, snel en effectief  kon werken. Na evaluatie met een aantal gerenommeerde fabrikanten is overgegaan tot de aanschaf van een Kastowin A 5.6 met een mechanisch aangedreven aanvoerlijn van 13 meter en een afvoer van 6 meter met bufferopslag. Hiermee kan Baleco diameters vanaf 30 mm tot en met 560 mm enkelstuks maar zeker seriematig snel verwerken. Na een inwerkperiode concludeert Van 't Leven dat de machine uitstekend werkt en mede dankzij het Kasto Respond systeem in staat is om zeer snel en nauwkeurig op maat te zagen. Naast de Kastowin A 5.6 Lintzaag is een Kasto beugelzaag aangeschaft waarmee tot een diameter van 410 mm gezaagd kan worden.

 

Een aanzienlijk deel van de verkopen wordt af-fabriek direct geleverd aan de klant. Baleco was al in het bezit van een Mercedes Sprinter om ‘spoedopdrachten' bestaande uit zaagstukken en kortere lengten tot 3 meter met maximaal 1.200 kg snel en concurrerend bij de klant te krijgen. Daarnaast heeft Baleco in april de Iveco Daily vrachtwagen met oplegger in gebruik genomen. Hiermee kunnen lengten tot 8  meter vervoerd worden. Deze auto met speciaal voor buistransport gemaakte oplegger rijdt dagelijks door het land en kan tot 4.700 kg gewicht vervoeren. Deze beide auto's bieden Baleco - naast de vaste transporteur Exalto  uit Brakel - veel flexibiliteit. Exalto levert minimaal twee maal per week grotere bulkorders aan in Hendrik Ido Ambacht. De investeringen in de eigen auto's zijn gedaan omdat Van 't Leven vaststelt dat de behoefte vanuit de markt naar snelle leveringen van kleinere opdrachten sterk is toegenomen. ‘Onze klant ervaart druk met betrekking tot prijs en levertijd. ‘Met onze flexibiliteit en onze aanpak, kunnen wij onze klanten sneller en toch concurrerend leveren', aldus Van ‘t Leven


Stalen Buizen

Baleco levert naadloze normaal en dikwandige stalen buizen, gelaste stalen buizen, kokerprofielen, precisiebuizen bestaande uit koolstofstaal uit voorraad en af-fabriek. Dikwandige stalen rompen gewalst uit plaat tot en met 200 mm volgens klantspecificatie af-fabriek in vele maatvoeringen. De jaarlijkse leveringen bestaan voor ongeveer 70 procent uit dikwandige stalen buizen. Baleco werkt vanaf zijn bestaan nog steeds met dezelfde partners en fabrieken. Buismateriaal van de grotere Europese producenten kunnen worden geleverd tot en met een maximale uitwendige diameter van 660 mm, een wanddikte tot 100 mm en tot een maximaal stukgewicht van ongeveer 5,2 ton geproduceerd kunnen worden. Baleco werkt incidenteel met enkele Chinese buisproducenten van naadloze buis die grotere diameters en langere lengten kunnen produceren dan de Europese fabrieken. Echter wel tegen langere levertijden.


Naadloze stalen buizen met keur

De dagelijkse opdrachten uit voorraad zijn volledig voorzien van een  3.1 materiaalcertificaat. Sinds jaar en dag levert Baleco volgens klantspecificatie buismateriaal met een aanvullende afname door ‘derden'. Orders met keur LRS (Scheepsbouw), ABS DNV/GL en Rina komen dagelijks voor. Omdat Baleco uitsluitend met door deze instanties toegestane producenten werkt, kunnen zij Baleco snel en effectief materiaal met een aanvullende afnamekeuring leveren. Dat zijn dan met name de scheepsbouwgerelateerde bedrijven.

 

www.baleco.nl

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts