zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

100 keer sneller en 10 keer goedkoper 3D-metaalprinten (video)


Burlington (VS), 8 augustus 2017
Desktop Metal is de naam van het bedrijf dat de 3D-metaalprintwereld op zijn kop wil zetten met printsystemen die vele malen sneller, veiliger en goedkoper zijn dan de bestaande systemen – zoveel beter dat het bedrijf wil concurreren met massaproductieprocessen.

Een aantal grondleggers van added manufacturing, runt nu het bedrijf Desktop Metal waarvan verwacht wordt dat hun technologie en machines de langverwachte boost kan geven aan 3D-printen. Als ze hun belofte waar kunnen maken, levert het bedrijf metaalprinters die 100 keer sneller en 10 keer goedkoper in aanschaf is, terwijl er ook nog eens gebruik wordt gemaakt van materialen die 20 keer goedkoper zijn dan de materialen die voor de bestaande technologieën worden ingezet. Dat schrijft Maakindustrie.nl. Het bedrijf biedt twee systemen: een studiosysteem dat speciaal is ontwikkeld voor rapid prototyping met goedkope metalen en een productiesysteem voor massaproductie.

 

 

 

Studiosysteem: rapid prototyping

De studiomachine heeft meer weg van een FDM ABS kunststofprinter dan andere metaalprinters. De staafvormige metaaldelen worden gebonden met een polymeer bindmiddel en geleverd in cartridges. Het aantal metalen is groot en vergelijkbaar met de mogelijkheden van een poederspuitgietsysteem. Hiertoe behoren aluminium, koper, brons, staal, verschillende soort roestvaststaal, titanium en meer dan 200 legeringen.

 

Sinteroven

Met het studiosysteem kunnen metalen prototypes snel en betaalbaar worden vervaardigd. De studioprinter print onderdelen uit lagen gebonden metaal. De delen worden vervolgens door een ontbindingsbad geleid waar het polymeer bindmiddel grotendeels wordt verwijderd. Tenslotte gaan de delen een sinteroven in. Die oven vormt een onderscheid in het Desktop Metal-proces. Hier worden het metalen deel tot net onder het smeltpunt verhit waardoor het bindmiddel verbrand en de metalen deeltjes onderling versmelten tot een gesinterd metaal met hoge dichtheid. De belangrijkste revolutie wordt echter volgend jaar geïntroduceerd: het productiesysteem.

 

Productiesysteem voor massaproductie

Bij de ontwikkeling van het productiesysteem heeft snelheid centraal gestaan: de productieprinter produceert per uur ruim 8 dm3 aan complexe onderdelen; ruim 100 keer sneller dan een laser-gebaseerd alternatief. De productieprinters zijn gebaseerd op de Single Pass Jetting-techniek, die in onderstaande video wordt uitgelegd. In tegenstelling tot de studioprinter maken de productiemachines gebruik van poeders die tijdens het printen worden gebonden door een bindmiddeloplossing. Er wordt gebruik gemaakt van de relatief goedkope spuitgietpoeders. Volgens het bedrijf kunnen metalen delen door het ontbreken van gereedschap- en instelkosten zo goedkoop worden 3D-geprint dat het voor het eerst kan concurreren met traditionele productieprocessen. 

 

De rest van het proces -het ontbinden en sinteren- komt in grote lijnen overeen met het studiosysteem. De printresolutie bedraagt zo'n 50 micron, ruwweg de dikte van een menselijk haar.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts