Zoeken
verfijnd zoeken marktplaats
 
 

35.000 banen in distributiecentra ingevuld door robots


Den Haag, 22 juni 2017
Robots nemen de komende vijftien jaar 35.000 banen over in distributiecentra. Vooral in Noord-Brabant zal dit vaker gebeuren. De robotisering leidt niet per se tot een hoger werkloosheidscijfer. Deze conclusie trekt adviesbureau Buck Consultants International in de eerste nationale studie ‘Robotisering in warehouses’, dat recent is gepresenteerd. Het afgelopen jaar zijn er 63 nieuwe, geautomatiseerde warehouses in Nederland gebouwd.
De besparing op personeel ligt bij deze warehouses tussen de 40 en 75 procent. Volgens Buck Consultants worden de komende vijftien jaar nog eens 600 distributiecentra met elk een vloeroppervlak van meer dan 10.000 vierkante meter geautomatiseerd. ‘In al deze distributiecentra werken nu 85.000 mensen. De komende vijftien jaren zullen zo'n maximaal 35.000 banen daarvan vervallen door verdergaande mechanisering en robotisering', aldus directeur René Buck. In Noord-Brabant zouden 10.700 banen verdwijnen, gevolgd door Zuid-Holland (5.000 banen) en Limburg (4.900 banen).

 

Meeste impact

Volgens het bureau gaan vooral de geavanceerde robots, die veel van de opslag, pick- en verpakkingsactiveiten overnemen, een enorme impact hebben. ‘De technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat robots steeds meer moeilijke taken kunnen verrichten, maar ook dat de kosten per robot minder worden', stelt Kees Verweij, partner bij Buck. ‘Bovendien dwingen tekorten aan goed en gekwalificeerd personeel bedrijven ertoe alternatieven te zoeken. En dan geven de lage rentestand waardoor de kapitaalkosten relatief laag zijn en de groeiende economie bedrijven het laatste zetje om deze investeringen te plegen.'

 

Werkgelegenheid

Overigens hoeft de robotisering niet automatisch tot hoge werkloosheidscijfers te leiden. Zeker nu de aanwas van nieuwe mensen in de logistieke sector beperkt is. Buck: ‘Robotisering verhoogt de productiviteit in de logistieke sector. Bovendien vervangen robots ook zwaar, eentonig en soms ook gevaarlijk werk.'

 

Met pensioen

‘Vergeet ook niet dat in de komende jaren enkele tienduizenden mensen die nu werken in dit type dc met pensioen gaan. En dan komen er ook nog elke maand nieuwe distributiecentra van buitenlandse bedrijven bij die mensen nodig hebben.' Buck Consultants International onderzoekt, adviseert, implementeert en voert projectmanagement uit op het gebied van economie, ruimte, infrastructuur, vastgoed, locatiekeuzes, goederenvervoer en logistieke ketens. Daarbij gaat het om strategisch-conceptuele projecten én operationele adviezen. Voor bedrijven én overheden. Nationaal en internationaal.

 

www.bciglobal.com/

 
bewaar deze pagina print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in de transport?

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de handelskrant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts