Zoeken
verfijnd zoeken marktplaats
 
 

Onzekerheid sluipt de staalmarkt binnen


Nijmegen, 19 juni 2017
Het in de staalmarkt onduidelijk welke kant het opgaat met de prijzen. Je zou verwachten dat door de importbeperkende maatregelen jegens Chinees staal, de prijzen stabiel blijven of zelfs nog iets zouden gaan stijgen. Maar dat laatste is niet het geval, eerder het omgekeerde.

Dat meldt Lec Coenen van Novio Staal in het Staaljournaal. Sinds begin april zien we op de spotmarkt de prijzen voor warmgewalste coils wat afbrokkelen, intussen tot zo'n 30 tot 40 euro per ton. De grotere staalfabrieken echter weten hun contractprijzen nog enigszins op het huidige niveau te handhaven. De neerwaartse trend is echter niet door Chinees staal veroorzaakt, maar vooral door staal uit Rusland en Oekraïne.

 

Een raadsel

De reden waarom China zo fel reageert op de antidumping maatregelen van de EU is, dat men daar beweert de uitvoer van gewalste staalproducten behoorlijk beperkt te hebben. In totaal heeft het land gedurende de periode januari tot en met mei van dit jaar circa 34 miljoen ton geëxporteerd, wat een daling betekent van ruim 25 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Waar het overige staal uit China dan blijft is overigens een raadsel, want ondanks alle beloften van capaciteitsbeperkingen heeft het land over de eerste vijf maanden van 2017 toch weer meer ruwstaal geproduceerd dan de vergelijkbare periode in 2016.

 

Russische invloed

In mei bijvoorbeeld produceerde men ruim 72 miljoen staal, wat een stijging van 2,5 procent of te wel circa 2 miljoen ton betekent ten opzichte van mei vorig jaar. De druk op de prijzen van de spotmarkt werd ook veroorzaakt door lagere importprijzen in Zuid-Europa. Naar verluidt zou een Russische fabriek daar warmgewalste coils hebben aangeboden tegen een prijs van circa € 450-460 CIF. Een zeer laag niveau dus, ver van het actuele marktniveau en ondanks dat niet iedere afnemer dit materiaal zou kunnen gebruiken heeft het wel invloed op de markt.

 

Economische vooruitzichten goed

Intussen zijn de aanbiedingen uit Oost-Europa echter van de markt verdwenen en dat voedt dan weer het idee dat de staalprijzen voorlopig de bodem bereikt hebben. Wij denken in diezelfde richting, want immers hebben de Europese fabrieken goed gevulde orderportefeuilles respectievelijk lange levertijden, waardoor er geen druk bestaat om orders tegen lagere prijzen te accepteren. Daarbij komt, dat de vraag in China zelf een licht herstel laat zien, de prijzen in Noord-Amerika aan het stijgen zijn en de economische vooruitzichten binnen de EU erg goed te noemen zijn, waardoor naar verwachting de vraag naar staal binnen Europa zal gaan toenemen.

 

Toekomst

De overname van het Italiaanse ILVA door de joint venture ArcelorMittal en Marcegaglia, waarover de Italiaanse regering onlangs haar fiat gegeven heeft, beperkt ook nog eens het aantal aanbieders op de markt. Mocht bovendien ook nog ThyssenKrupp Steel gaan fuseren met TATA Steel, dan hebben beide conglomeraties samen een aandeel van zo'n 65 procent van de Europese markt. Als dan, zoals de geruchten luiden, er in augustus alsnog importbeperkende maatregelen tegen staal uit Rusland en de Oekraïne zullen worden ingevoerd, raken de Europese staalmakers wederom in een riante onderhandelingspositie. De prijzen voor de overige producten volgen die van warmgewalste coils enigszins, waarbij op dit moment koudgewalst materiaal het zwakst schijnt te zijn. Bij verzinkt materiaal kan nog enig neerwaarts effect komen vanwege de grote voorraden die in Antwerpen liggen. In de prijzen van kwartoplaat zal geen wezenlijke verandering komen, want de grote EU-producenten Dillinger en Salzgitter richten zich meer op projecten en zijn volop betrokken in het grote pijplijnproject 'Eugal'.

 

Kortom ondanks de naderende zomerperiode bestaat er, behalve voor dikke platen, geen echte duidelijkheid over de staalprijzen.

 

 Noviostaal geeft per 15 juni 2017 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
• Warmgewalste coils: 510 - 545

• Koudgewalste coils: 630 - 655

• Sendzimir verz. coils: 680 - 700

• Kwartoplaat: 565 - 580

 

Deze maand zijn de prijzen voor bovenstaande staalsoorten lager dan een maand  geleden. De prijsverschillen lopen uiteen van 0 tot -35€ per ton vergeleken met de staalprijzen in mei 2017 .

 

 
bewaar deze pagina print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de handelskrant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts