zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Aluminium en kou: pas op voor witroest!


Valkenswaard, 30 mei 2017
Auteur:
Lambert van de Schans
Als wij aluminium in de winter leveren, moeten klanten erop letten dat ze het materiaal eerst laten 'acclimatiseren' voordat ze het gebruiken. Anders ontstaat witroest, corrosie op aluminium.

Dat geldt overigens niet alleen bij materiaal dat net is geleverd, ook bij materialen die bij de klant zelf uit een onverwarmd magazijn komen. Maar ook als materiaal tijdens transport nat wordt, kan witroest ontstaan. Platen worden in het algemeen goed verpakt, maar profielen zijn nooit helemaal geseald. Daar is het risico groter.


Witroest ontstaat al binnen enkele uren. Elk aluminium product corrodeert omdat het een natuurlijke oxidehuid vormt, maar dat gebeurt egaal. Het is pas zodra er vocht bij komt dat je vlekken krijgt, en dat is funest. Die vlekken zijn wit/grijs, vandaar de naam witroest.


MCB heeft daarom tegenwoordig een voorschrift op de platen, dat ze eerst 48 uur moeten acclimatiseren. In de aluminiumfabriek wordt het redelijk warm verpakt, en gaat vervolgens naar buiten. Het wordt dan van bijvoorbeeld Zuid-Europa naar hier vervoerd, een temperatuurdaling van soms 30 graden. Daardoor krijg je condensvorming en moet je de verpakking 48 uur gesloten houden.
Vergis je niet in de omvang van dit effect: Als slecht verpakte coils bij ons binnen komen, kan er soms een emmer condens uit lopen. Al het vocht uit de omgeving trekt namelijk naar die grote coil koud aluminium. En daar ontstaat dan de corrosie: het vocht trekt tussen de windingen van de coil.

 

Lambert van de Schans,projectmanager aluminium
MCB Nederland

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Beschikbaar - Find your Flex Forces

meer ...
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts