Zoeken
verfijnd zoeken marktplaats
 
 

Het wordt knokken op de 3d-printermarkt


17 mei 2017
'De markt gaat heel snel consolideren, binnen nu en een jaar', voorspelt ceo Jos Burger van Ultimaker. En het zijn de opkomende kleintjes waar de serieuze concurrentie zit, weet hij. Burger noemt het een revolutie. Maar ook sectoranalist David Kemps van ABN Amro ziet dat de markt flink in beweging is.

Dat meldt het FD. 'Vooral de Amerikanen hebben het moeilijk. Grote partijen als 3D Systems hebben onvoldoende aandacht voor 3d-printen, en missen de expertise.' Het Amerikaanse beursgenoteerde 3D Systems is bijvoorbeeld gestopt met haar desktop printer Cube en stapt uit de consumentenmarkt. Concurrent Stratasys lijdt verlies op haar MakerBot-activiteiten.

 

Metaalprinten

De markt voor metaalprinters is juist erg in trek, met veel nieuwe toetreders en overnames, zoals van Arcam en Concept Laser door General Electric.

 

Geen grote verschillen

Nederland telt een aantal 3d-printerfabrikanten van met name kunststoffen. Veel van hen zijn, net als Ultimaker, begonnen met 'drie man in een kippenschuur', als fabrikant van hobbyprinters. 'En vooralsnog verschillen hun printers niet veel van elkaar', aldus Kemps. 'Maar je ziet ze allemaal professionaliseren.'

De printers worden groter en duurder, hebben meer printerkoppen en kunnen dus meer materialen en meer kleuren printen. En ze worden gesloten en krijgen afzuiging. 'Want zo gezond is kunststof printen niet', aldus de analist. En hoewel de autombiel, luchtvaart en medische markt nu nog vooral oog heeft voor metaalprinters, gaan kunststoffen ook steeds belangrijker worden, voorspelt hij. Vorige maand investeerden TIINCapital en PPM Oost ruim 1 miljoen euro in de nieuwe Nederlandse desktopprinterfabrikant Nectar3D.

 

Internationaal

Die professionalisering moet ook, want willen deze printerfabrikanten overleven, dan moeten ze internationaliseren. Dat vraagt schaal. De Aziaten, zoals het Taiwanese XYZ, zijn een serieuzer concurrentie, maar die vinden minder makkelijk aansluiting bij de westerse gebruikersgemeenschap, zegt Kemps. Het onderscheidend vermogen zit volgens hem in de software en het netwerk van gebruikers. 'Niet op de machines, zo complex zijn die niet.'

 
bewaar deze pagina print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de handelskrant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts