zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Aluminium duur, maar (nog) niet te overtreffen


Zwolle, 9 mei 2017
Auteur:
Henk Heuvelman
Van Halteren Special Products uit Zwolle maakt de airco-unit voor het militaire pantserwielvoertuig Boxer MRAV. Deze unit bestaat uit onderdelen van aluminium en dat is nogal duur. Daarom zocht het bedrijf naar een alternatief.

Voor militaire toepassingen is de demping van elektromagnetische straling van groot belang. Jasper Bouwmeester van het lectoraat Kunststoftechnologie van de Hogeschool Windesheim verrichtte onderzoek naar de ‘shielding' van koolstofcomposieten.  

 

Thermoplastische composieten hebben een aantal voordelen ten opzichte van aluminium, zoals: lager gewicht, sterker, stijver en een grotere vormvrijheid. Maar voor militaire toepassingen is ook de mate van demping van de elektromagnetische straling van groot belang. Elektrische en elektronische componenten kunnen elektromagnetische golven uitstralen en die kunnen andere elektrische componenten beïnvloeden zodat ze bijvoorbeeld ruis op de communicatielijn veroorzaken.


Dit mag bij militaire toepassing niet gebeuren en daarom worden hoge eisen gesteld aan de zogenoemde elektromagnetische compatibiliteit (emc) van producten. De straling mag niet boven de limiet uitkomen en is dat wel zo, moet de straling worden gedempt door afscherming met een ‘stralingsdichte' behuizing. Een stralingsdichte behuizing is een behuizing waarin alles geleidend met elkaar verbonden is.

 

Lees verder in de krant: ‘Wij hebben Van Halteren aanbevolen verder te kijken naar thermohardende composiet'

Aluminium duur, maar (nog) niet te overtreffen'
Jasper Bouwmeester: ‘Je hebt een heel dikke koolstofplaat nodig om dezelfde stralingsdemping te bereiken als twee millimeter dik aluminium.’ (Foto: Henk Heuvelman)
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts